Z Reflexu je kinorestaurace Oceán

Nový majitel kinokavárny Reflex navazuje na její tradici, i když ve zcela jiném duchu.

Nikola Klimšová
Karviná

Nikoli v kavárně, ale přímo v restauraci se budou promítat filmy v někdejší kinokavárně Reflex, nyní Oceán. Tento podnik promítal v Karviné filmy téměř šedesát let, před dvěma roky jej však úředníci zavřeli, protože do něj chodilo málo lidí a nevydělával.
Nový majitel chce na tradici navázat. „Zatím promítáme na plátno všechno možné. Třeba se chystáme od 12. února promítat olympiádu z Vancouveru. V budoucnu se mohou Karviňáci těšit i na filmy, které běží v kinech. Zatím s firmami vedu jednání,“ řekl majitel kinokavárny Oceán Dinh Tien Vu. Budova bývalé kinokavárny pochází z roku 1902 a první filmy v ní mohli diváci zhlédnout v roce 1950.

Původní jméno Olympia

„Tehdy se kinokavárna jmenovala kino Olympia a později kino Osvěta. O dvanáct let později se kino Osvěta přestavělo na kinokavárnu Reflex,“ uvedla vedoucí útvaru Městského domu kultury Karviná Urszula Kolorzová. Na konci ledna 2008 však město kinokavárnu pro nezájem diváků uzavřelo a prodalo. Na Karvinsku fungovala kinokavárna Reflex jako jediná. Podobné zařízení však mají například v Prostějově a Odrách. V brněnské Kinokavárně pak kromě běžných filmů bývají občas i premiéry.