Z rodného domu Jana Palacha má být muzeum. Zatím však chybí peníze.

Třiačtyřicet let od smrti Jana Palacha se jeho rodný dům snad dočká rekonstrukce a nového využití. V Palachově domě ve Všetatech má vzniknout muzeum věnované jeho osobě, době normalizace a dalším hrdinům této doby. Projekt, jenž nese název NÁROD POHASL, podpořila řada významných českých osobností, například Jan Budař, Tomáš Halík, Michal Hrůza, Jan Kraus, Marta Kubišová, Tomáš Mašín, Jana Plodková či Karel Schwarzenberg. Sympatizantem vzniku muzea Jana Palacha byl také Václav Havel.

Občanské sdružení NÁROD POHASL bylo založeno s cílem odkoupit rodný dům Jana Palacha, opravit jej a zřídit v něm muzeum s dochovanými exponáty. Pokoj Jana by měl být pietně upraven do dobové podoby. V dalších místnostech je plánována audiovizuální expozice zachycující atmosféru a náladu doby – pocity úzkosti, strachu i lhostejnosti.

Vše před necelým rokem začal realizovat mladý grafik z Prahy, Jan Poukar. V tuto chvíli odkoupení Janova domu nebrání žádné majetkové spory a expozice muzea má již jasnější obrysy. Zatím však projekt brzdí finance. „Těší mě velká podpora ze strany Janovy rodiny, obce Všetaty, ze strany našich umělců a politiků a z řad široké veřejnosti,“ říká Jan Poukar. „Nyní se však projekt zastavil kvůli financování. Je smutné, že oslovené národní korporace jsou zatím lhostejné k podpoře ryze vlasteneckého projektu. Přitom muzeum má primárně sloužit jako doplňující vzdělávací program pro školy a veřejnost. Je symbolem toho, že nejsme lidmi lhostejnými, ale projevujícími zájem o dění v naší zemi, v naší společnosti. To je účel celého projektu,“ uvedl Jan Poukar.

K projektu NÁROD POHASL se může kdokoliv připojit na oficiálních stránkách muzea www.palach69museum.cz nebo na jeho facebookovém profilu. „Byť chceme navázat spolupráci s Filozofickou fakultou UK, Ústavem pro studium totalitních režimů, Národním muzeem a Společností Jana Palacha, jsou pro nás nesmírně důležití i tzv. hybatelé projektu, tedy lidé, kteří by se rádi aktivně podíleli na vzniku a realizaci muzea nebo jsou pamětníky doby normalizace, disponují obrazovými materiály či dobovými předměty spojenými s Janem Palachem, které by mohli muzeu poskytnout,“ dodává Jan Poukar.

Řekli o projektu:

Tomáš Halík

Oběť Jana Palacha podstatně ovlivnila můj život. Byl jsem spoluorganizátorem smuteční bohoslužby, která byla za Jana sloužena v kostele sv. Tomáše v lednu 1969. Proto jsem se rozhodl projekt podpořit.

Michal Hrůza

Jan Palach svou strašlivou obětí probudil národ z postupné letargie po okupaci v roce 1968. Myslím, že nápad odkoupit rodný domek ve Všetatech a vytvořit v něm muzeum Jana Palacha je dobrý nápad, který se pokusím, jako mnoho dalších lidí, jakýmkoliv způsobem podpořit.

Marta Kubišová

Na takové hrdiny, jakým je Jan Palach, by se nemělo nikdy zapomínat.

Tomáš Mašín

Osobnost Jana Palacha i jeho čin velmi obdivuji. Jeho statečnost a vůli vyburcovat Čechy z letargie a lokajství. Odvahu přinést oběť nejvyšší. Proto nesmí být zapomenut. Je trestuhodné, že v dnešní době se snáze seženou peníze na kdejaký pokleslý politický raut než na aktivitu spojenou se zachováním rodného domu a památky jednoho z mála hrdinů v novodobé české historii. Projekt Jana Poukara podporuju proto, aby se nezapomnělo. Abychom si připomínali, že mezi námi byli lidé jako Jan Palach nebo Jan Zajíc, pro které pojmy jako čest, odvaha a lidská důstojnost nebyly jen prázdné fráze.

Jiří Palach (bratr Jana)

Již léta jsem v rodném domě nebyl, ale vždy, když jedu do Všetat a projíždím kolem domu, je mi velmi smutno a těžko, jak je zdevastovaný a chátrá. Velmi proto vítám a jsem nadšený z toho, že se v dnešní době najdou lidé, kteří chtějí, aby se na památku mého bratra Jendy nezapomnělo, a mají takové velké ambice. Zároveň mě moc těší, že tento projekt podporují i taková významná jména české kultury a politiky. Karel Schwarzenberg

Na národ a vztah k vlasti se opravdu v dnešní době zapomíná. Osoba Jana Palacha musí být občanům stále připomínána.