Za co se v Brně nejvíce stydíte? Hlasujte!

V soutěži o největší ostudu Brna jste vybrali deset finalistů. Favoritem na vítěze je brněnské hlavní nádraží.

Kdybych přijela do města s tak škaredým nádražím, tak bych radši z vlaku ani nevystupovala. Je nutné mít všude desítky stánků s asijským zbožím? Jak často se tam asi uklízí?

Podobné věty nejčastěji zaznívaly v dopisech čtenářů, kteří posílali návrhy do soutěže o největší ostudu Brna. Brněnské hlavní nádraží a jeho okolí je jedním z deseti finalistů, které redakce Sedmičky z těchto dopisů vybrala.

„Když je brněnské nádraží tak špinavé a odpudivé, proč tam není permanentně úklidová služba? To, že chce magistrát postavit nové nádraží, problém nijak nevyřeší, jen odsune dál,“ uvedl například Brňan František Placheta.

V souvislosti s okolím vlakového nádražního a hlavního dopravního uzlu města se lidé v Brně stydí za budovu vyhořelého kasina. „Budova vyhořela už před dlouhou dobou a magistrát celý problém vyřešil tak, že ji zakryl plachtou s reklamou. Je to špatná vizitka města,“ říká Fakhouri Fadi.

Kromě špinavých vlaků, které přiváží návštěvníky a turisty do města, jsou podle čtenářů zaneřáděné i tramvaje. „Jsou špinavé až běda. Ještě nyní v nich můžete najít posypový materiál ze zimy,“ řekl Jan Dobrovský.

V ulicích Brna navíc jeho současné obvyvatele děsí bezdomovci a potulné skupinky lidí. „Feťáci, kteří posedávají v ulicích Brna a na nádraží, všechny jen odrazují od toho do města jít,“ uvedla Sabina Aujezdská.

Někteří Brňané se více než za některé lidi stydí za některé stavby ve městě. „Největší ostudou je Velký Špalíček, protože jde o naprostý výsměch architektuře. Vůbec se nehodí do zástavby, na rozdíl od domu Omega,“ myslí si Lenka Drmotová.

Podle Dagmar Veselé je ostuda třeba i ulice, která nese jméno po svém městě, tedy Starobrněnská. „Skutečně ostuda jako Brno. Denně tudy projde spousta návštěvníků a například na historickém domě naproti hotelu Royal Ricc je lešení už více něž dva roky,“ poznamenala Veselá.

Hitparáda brněnských ostud

Začíná hlasování o největší ostudu Brna. Můžete hlasovat v anketě, anebo jednoho z deseti kandidátů poslat na e-mailovou adresu redakcebrno@mf.cz nebo na poštovní adresu Redakce Sedmičky, Jakubská 5, 602 00 Brno.