Zachránce roku staví v Liberci domky

V anketě Sedm statečných zvítězil Martin Turtak z Liberce, který vytáhl postiženou ženu z hořícího auta. Co dělá a jak mu jeho odvaha změnila život?

Vitrínu s medailemi za hrdinství, na kterou by se stále díval, doma nemá. Ocenění, která za svůj hrdinský čin získal, teď prostě leží v jeho kanceláři.
Vloni na začátku března jel pětatřicetiletý Martin Turtak na sídliště v Zeleném údolí, vyzvednout si k rodičům auto z garáže. Doprovázel ho jeho patnáctiletý syn. U dědy s babičkou ale nechtěli zůstat na oběd. Namísto k prostřenému stolu je osud přivedl ke garáži, před kterou stálo hořící auto se znakem pro invalidy a v něm uvězněná žena. Turtak neváhal ani okamžik, ženu z plamenů vysvobodil a zachránil i její vozík. „Dneska si říkám, že jsme byli na správném místě ve správnou dobu,“ přemítá.

Nemyslet na to

On ale není hrdinou jen díky nějaké shodě náhod. Kdekdo by se hořícího auta totiž zalekl, Martin Turtak ne. Na strach prostě nebyl čas, říká. „Bylo to hrozně rychlé. Všechno se seběhlo během minuty,“ popsal zachránce. A přidal jednu radu. „Nesmíte na to myslet. Jak člověk začne přemýšlet, jestli do auta vlézt, tak už do něj stoprocentně nevleze,“ míní Turtak.
Z auta už přitom šlehaly velké plameny. „Zachránil mě v poslední už téměř beznadějné minutě. Nemohla jsem bez cizí pomoci jako vozíčkář ven, oheň v autě se rychle šířil, žár mi ožehl vlasy, oblečení se na mě přilepovalo žárem, prasklo přední sklo a hořící plast mi ze stropu i z přední palubky tekl na nohy,“ popsala hroznou chvíli Lenka Zimmermannová v e-mailu pro europoslankyni Janu Bobošíkovou, která Turtaka navrhla na Cenu Michala Velíška.
Liberecký zachránce by měl možná všechna ocenění dostat dvakrát. Kromě toho, že Lenku Zimmermannovou vytáhl z auta, totiž zachránil i její invalidní vozík za bezmála padesát tisíc korun, bez kterého nemůže existovat. „Jsou to moje nohy,“ říká Lenka Zimmermannová. Po svém hrdinském činu se stal mediální hvězdou. „V mém životě se ale nezměnilo vůbec nic. Dál musím chodit do práce,“ říká se smíchem.
Mediální humbuk, který kolem něj vloni vypukl, mu prý nevadil. „Jen se mi nelíbilo, že některé časopisy to hrozně nafoukly. Udělaly z toho senzaci typu „cigán někoho zachránil“. Chtěly se na tom jenom přiživit,“ řekl.

Zachránce staví domky

Liberecký zachránce je úspěšným podnikatelem ve stavebnictví. Jeho firma postavila šestnáct prodejen supermarketů Lidl a podílela se také na rekonstrukci libereckého Nisa centra, včetně vybudování nového multikina. Teď se ale zaměřuje spíš na rodinné domy.
Na Martinu Turtakovi se lehce pozná, že ho jeho byznys baví. O domcích mluví s velkou chutí a rád.