Zájem o logistická centra zachraňuje hlavně okolí Prahy

Poptávka po průmyslových a skladových nemovitostech v České republice, včetně renegociací, dosáhla od letošního dubna do června 245 800 metrů čtverečních. Oproti předchozímu čtvrtletí to představovalo nárůst o 68 procent a o 17 procent meziročně. „Lepší výsledky jsou způsobeny několika velkými přejednáními nájemních smluv v širším okolí Prahy. Čistá realizovaná poptávka byla totiž nejnižší od konce roku 2009,“ komentuje výsledky Lenka Šindelářová, analytička mezinárodní poradenské společnosti DTZ. Čistá poptávka dosáhla 91 900 metrů čtverečních, když nové transakce poklesly v porovnání s prvním kvartálem o 14 procent oproti stejnému období roku 2010 dokonce o více než polovinu.

„Pronajímatelům se daří udržet si stávající nájemce, prakticky nedochází k relokacím firem mezi moderními areály. Aktivita nových nájemců, kteří expandují, stěhují se ze starších areálů do moderních či těch, kteří teprve přicházejí na tuzemský trh, ovšem výrazně slábne,” konstatuje Martin Šumera z DTZ. Čistá realizovaná poptávka byla v druhém čtvrtletí nejvyšší v širším okolí Prahy (42 %), následovaly západní Čechy (19 %) a jižní Morava (18 %). Poskytovatelé logistických služeb byli nejaktivnější díky několika velkým renegociacím společností DHL, následovali koncoví uživatelé a výrobní společnosti. Největší nový pronájem byl podepsán logistickou společností PST CLC v CTParku Pohořelice a PointPark Prague D1 celkem čítající 29 400 metrů čtverečních. Průměrná velikost transakce se zvýšila na zhruba 8500 metrů čtverečních, průměrný nový pronájem dosahoval ale pouze 5100 metrů čtverečních. DTZ zaznamenala 28 transakcí, na rozdíl od 32 v prvním čtvrtletí 2011.

Společnost DTZ předpovídá, že celková realizovaná poptávka letos dosáhne 600 až 700 tisíc metrů čtverečních. „Vzhledem k nižší dostupnosti prostor ve většině oblastí se rovněž vytvářejí podmínky pro postupné zvyšování nájemného,“ dodává Lenka Šindelářová.
V České republice DTZ na konci druhého čtvrtletí evidovala 3,647 milionu metrů čtverečních moderních skladových ploch. Ve druhém čtvrtletí bylo dokončeno celkem 30 tisíc metrů čtverečních. Nejvýznamnějšími dokončenými projekty byly Multimodální logistické centrum v Mošnově (15 tisíc metrů čtverečních) a nová hala ve VGParku Nýřany (13 tisíc metrů čtverečních). Celkem se nachází ve výstavbě 247 tisíc metrů čtverečních moderních skladových ploch třídy A, z toho je 13 procent nepředpronajatých. Do konce letošního roku by ještě mělo být dokončeno asi 178 tisíc metrů čtverečních.

Míra neobsazenosti zůstala téměř stabilní a na konci pololetí dosahovala 8,6 procenta v porovnání s 8,9 procenta v předcházejícím čtvrtletí. Celkem je neobsazených 314 tisíc metrů čtverečních. Neobsazenost poklesla hlavně v západních Čechách a na severní Moravě, jinde zůstala stabilní. Do konce roku očekává tým DTZ pouze mírné snižování neobsazenosti. Nejvyšší dosahované nájemné zůstává stabilní na úrovni 3,6 – 4,3 eur za čtvereční metr a měsíc. Do konce roku se očekává nárůst na 4,40 eur.