Zateplování: neuspěje každý

O program Zelená úsporám je mezi lidmi velký zájem. Zatím je ale málo firem, které se do něj mohou zapojit.

Miliardy, kterými bude stát přispívat například na zateplování domů, vyvolaly pozdvižení. Lidé mají o program Zelená úsporám obrovský zájem.

„Nejdřív chtěli vědět hlavně základní informace. Teď už mají konkrétní požadavky,“ říká Petr Žerníček z olomoucké pobočky Státního fondu životního prostředí, kam denně přicházejí a telefonují desítky zájemců o dotace.

Seznam není úplný

Někteří už mají připravený projekt a další podklady k žádosti, ale podat ji nemohou. Seznam výrobků a živnostníků, kteří mohou nabízet služby v tomto programu, stále není kompletní. Zájem firem dostat se do databáze je velký a úředníci je nestačí zapisovat. Například živnostníků z Olomouce a okolí na seznamu figuruje jen pár. „Brzdí to rozjezd programu, protože lidé musí počkat, až se tam jejich dodavatel či výrobek dostane,“ vysvětluje Petr Žerníček.

Podnikatelům nynější situace komplikuje život. „Museli jsme vyčlenit jednoho zaměstnance, který kolem toho běhá a vyřizuje spoustu papírů,“ popisuje Radim Kuchař z olomoucké firmy Solar Corporation. Podle něj je současný systém složitý a seznam zbytečný. „Musíme tím projít, abychom nepřišli o zákazníky. Ale nedává to smysl. Přece stačí, že výrobek má certifikát a firma oprávnění podnikat v oboru,“ dodává Kuchař.

Stát chce do roku 2012 rozdělit na dotacích pětadvacet miliard korun, jen letos má uvolnit deset miliard. Už teď je však jasné, že řada lidí peníze nedostane.

S jakými problémy se musejí potýkat, vysvětluje padesátiletá Ludmila Bábková. „Chtěli jsme dům zateplit a udělat fasádu. Podmínky jsou ale nastaveny přísně, museli bychom dát mnohem víc peněz, než jsme předpokládali. Na to nemáme, příspěvek se vyplácí až po kolaudaci,“ stěžuje si Bábková.

Na zateplení přispěje kraj

Kromě peněz z programu ministerstva životního prostředí mají domácnosti možnost získat příspěvek také od kraje. Ten chce podpořit energeticky úsporná opatření, oživit stavební ruch v regionu a zvýšit počet pracovních míst. Mezi žadatele chce rozdělit čtyřicet milionů.

Až třicet tisíc korun mohou dostat rodiny, které se rozhodnou změnit způsob vytápění ve svých domácnostech z pevných paliv na obnovitelné zdroje, jako například tepelná čerpadla, biomasa nebo solární panely. S příspěvkem do výše opět až třiceti tisíc korun počítá kraj rovněž u zateplování fasád domů.

Jaké máte vy zkušenosti s programem Zelená úsporám? Piště na redakceolomouc@mf.cz