Zbourají ve Varech horní nádraží?

Horní nádraží stojí nad propastí. Modernizace je téměř nemocná, blíž se zdá možnost budovu zbourat.

Jako nechtěné dítě si musí připadat Horní nádraží v Karlových Varech. Před sedmi lety tuto zchátralou bránu do lázní svěřily České dráhy italské společnosti Grandi Stazioni v naději, že ji zmodernizuje. Italové však nyní jeden z největších vředů na tváři lázeňského města vrátili s tím, že své peníze do opravy nedají. Případnou rekonstrukci zaplatí právě České dráhy. Pokud se nerozhodnou celé nádraží rovnou zbourat.
„Bourání je jednou z variant. V současnosti připravujeme ekonomickou rozvahu a přemýšlíme, jak velkou nádražní budovu ve Varech potřebujeme. Z toho vyjde, zda objekt opravíme, nebo zbouráme,“ uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.
Italská firma Grandi Stazioni vyhrála soutěž na revitalizaci Horního nádraží na podzim roku 2002. Slibovala, že ho do roku 2008 promění v moderní nádraží s centrem nákupu a služeb. Zahájení stavebních prací však neustále odkládala, až se před pár týdny rozhodla, že své peníze do nádraží nedá. Jestli za odstoupení od smlouvy zaplatí Grandi Stazioni Českým drahám penále, nechtěla v tuto chvíli žádná ze stran komentovat. Prý až po podpisu smlouvy, kterou dolaďují právníci obou stran.
Jak Pistoriusová dodala, dráhy nyní jednají také s magistrátem, protože součástí úprav Horního nádraží bude i vylepšení okolí, které patří městu. O osudu budovy rozhodnou do konce letošního roku.