Zdeněk Šenkeřík, bavič a dobrodruh

Útočník Baníku Zdeněk Šenkeřík je vtipálek. Poznali to i ostravští policisté.

Fotbalový útočník Zdeněk Šenkeřík přišel před sezonou do Ostravy ze Slavie Praha střílet góly. To se mu ale zatím nedaří. Odehrál 545 minut a dal jediný gól. Zkušený hráč je známý ale i svým smyslem pro humor, a i v tak vypjaté situaci, jaká momentálně panuje na Bazalech, dokáže vtipkovat. „Před desátým kolem, kdy jsme na tom byli hodně špatně, mě zastavili policisté, protože jsem nezastavil na stopce. Já ji fakt neviděl a vysvětloval jsem, že Ostravu ještě moc neznám. Policista byl ale neoblomný a vysvětloval mi, o kolik bodů bych mohl přijít. A nakonec se mě zeptal: ‚Kolik máte vlastně bodů?‘ Odpověděl jsem, že osm, ale že jedeme na Bohemku, tak nějaké body snad přivezeme. Bylo vidět, že se naštval, ale ten druhý policista mě naštěstí poznal, jinak bych asi dostal pořádný flastr,“ vyprávěl Šenkeřík. V kabině pak historkou alespoň trochu zlepšil náladu. „Všichni vědí, v jaké jsme situaci. Pomalu se hrabeme nahoru, ale není to snadné. Ani mně se zatím nedaří tak, jak bych chtěl,“ uvedl Šenkeřík. Odchovanec Zlína okusil fotbal i v turecké lize, v týmu Malatyasporu. Hrál tam dva roky. „Bylo to trochu dobrodružné angažmá. Na konci první sezony většinu cizinců obvinili, že jsme prodali nějaká utkání. Po skončení sezony za mnou ale přišel prezident klubu a chtěl, abych zůstal i ve druhé lize, do které Malatyaspor spadnul. Na začátku další sezony mě pak odvezli někam do hor, kde jsem šest dní trénoval sám. Byl tam se mnou jen kuchař a občas přišel trenér. Fanoušci to, že zůstávám, nesli velmi těžce,“ vzpomínal Šenkeřík.
Jednou šlo v Turecku autorovi jednatřiceti ligových branek i o život. „Letěli jsme k utkání a dostali jsme se do silné bouřky a chvílemi to vypadalo, že letadlo spadne. Měli jsme letět čtyřicet minut a byly z toho tři hodiny hrůzy. Zavřel jsem oči a zacpal si uši. Nic jsem nechtěl vidět, ani slyšet,“ líčil nepříjemný zážitek Šenkeřík.
Devětadvacetiletému fotbalistovi se nejvíce dařilo ve Slavii, se kterou si zahrál i Ligu mistrů. „Ten pocit, kdy nastupujete do nějakého vyprodaného kotle a hraje znělka Ligy mistrů, bych přál zažít každému fotbalistovi,“ sdělil Šenkeřík.