Ze Synthesie unikl mrak jedovatých plynů

Po havárii dvou kotlů se z pardubické chemičky vznesl žlutý jedovatý mrak a zamířil nad Lázně Bohdaneč. Ve městě se rozezněly sirény a lidé zavírali okna.

Z pardubické chemičky Synthesia unikl včera o půl desáté večer nebezpečný oblak nitrózních plynů. Jedovatý žlutý mrak zamířil na Lázně Bohdaneč a okolní vesnice. V Bohdanči se krátce nato rozezněly sirény a lidé byli varováni, aby nevycházeli ven a zavřeli okna a dveře svých domovů. K chemičce se sjely desítky hasičů.
„Hasiči prováděli v areálu chemičky zkrápění žlutého mraku tak, aby nedošlo k jeho šíření mimo areál,“ uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.
Do rána se jedovatý mrak rozpustil v ovzduší nebo se dostal výše do atmosféry. Nebezpečí pro obyvatele obcí severně od chemičky tak skončilo. „Poté, co se setmělo, zmizel mrak z dohledu. V současnosti o něm nemáme žádné hlášení. Nevíme také nic o tom, že by plyny někomu způsobily nějaké zdravotní komplikace,“ řekl ráno operační důstojník pardubických hasičů.
Jedovaté plyny unikly z chemičky po havárii dvou kotlů. „Do ovzduší se dostala směs nitrózních plynů a oxidu síry, které dráždí sliznici. Je to zdraví škodlivá látka. Podle slov velitele zásahu mohou plyny způsobit do čtyřiceti hodin od nadýchání otok plic,“ uvedla Horáková. Jedovatý žlutý mrak neunikl z chemičky poprvé. Podobné havárie se staly už na jaře 2004 a v létě 2005.