Zeď zachytí skřípění brzd

Stěna za šest milionů korun uleví lidem v blízkosti rušné cesty na Český Těšín. Hotova bude na konci června.

Hustý provoz, skřípění brzd a všudypřítomný prach. Obyvatelé sídliště Pokrok v Karviné-Ráji se nemůžou dočkat doby, až je všechny tyto věci přestanou obtěžovat. Domy, které jsou postaveny hned u výpadovky z města směrem na Český Těšín, oddělí v červenci od silnice dlouhá stěna. Ze země vyroste zhruba 150 metrů dlouhý val osázený břečťanem. Okolo zahradníci vysází sedm desítek stromů, živý plot a 260 různých keřů. „To vše děláme pro zkrášlení oblasti, která to již potřebovala. Domy stojí v blízkosti rušné silnice a ani v okolí to nevypadalo nejpěkněji,“ prohlásila vedoucí odboru místního hospodářství Jana Salamonová. Cesta v blízkosti obchodního domu Tesco bývá především v době dopravní špičky přeplněná. Od května navíc dělníci uzavřou most na druhé straně města a jedna z objízdných tras povede právě tudy. „Roky jsme prosili vedení města, aby zeď nechali postavit. Jsme rádi, že se konečně staví. Paradoxně úředníci peníze našli až ve chvíli, kdy se všude šetří,“ podotkl obyvatel Pokroku Michal Husťák. Podle Husťáka, jehož dům je vzdálen jen pár metrů od kruhového objezdu, bývá hluk ze silnice neúnosný. A to v jakoukoli denní i noční hodinu. „Kdyby to bylo jen ve špičce, dalo by se to třeba i vydržet. Ale to je pořád. Případáme si jak na dálnici. Skřípění brzd, když se auta blíží ke kruháči, slyšíme neustále,“ vysvětlil obhájce projektu. Zeď je potřeba, přestože se podle jeho slov řidiči v posledních letech zlepšili. „Jezdí slušněji, ale to neznamená, že doma nic neslyšíme,“ dodal Husťák.

Ne každý je nadšený Jiná starousedlice už tak nadšena není. Stojí za svým domem a smutně se prodírá kmeny a větvemi starých stromů, které se jí ještě před pár dny tyčily před plotem. „Kdyby bylo na mně, tak tady nic podobného nestavím. Mě osobně hluk doma nevyrušuje. Prostě nic neslyším. Je mi líto těch stromů a keřů, které šly k zemi. Listy na stromech zachytávaly prach, teď je tady pustina. Uvidíme, zda to bude k něčemu dobré, já tomu ale příliš nevěřím,“ prohodila Štěpánka Smigová. Stromy a keře, které musely z cesty bagrům, nahradí podle slibu karvinských úředníků nová výsadba. „Lidé se nemusí bát. Vyrostou zde zdravější dřeviny a obyvatelé u Pokroku budou mít nejen klidnější domácnost, ale i hezčí okolí. Dosavadní stav byl opravdu havarijní,“ vysvětlila Jana Salamonová.

Dřevo a břečťan

Stavba začala před několika dny. Bagry se už zaryly do země a staré stromy šly k zemi. „Během března budou dělníci nasypávat val, sázet novou zeleň a začnou stavět dřevěné protihlukové stěny. Val zatravní, zeď osází břečťanem,“ vysvětluje mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. Poslední úpravy by měli dělníci dodělat ještě před prvním prázdninovým dnem. „Chceme, aby stěna chránila obytnou zónu už v době uzavírky mostu na Ostravu,“ vysvětlila Swiderová. Práce na stěně přijdou na více než šest milionů korun a karvinským úředníkům se na ně podařilo získat dotaci z Moravskoslezského kraje.