Země si může oddechnout, planetka Apophis se jí vyhne

Planeta Země

Planeta Země Zdroj: profimedia.cz

Planetka Apophis, která je klasifikována jako potenciálně nebezpečná, se se Zemí v roce 2029 a také při opakovaném průletu v roce 2036 nesrazí. Lidstvo si tak podle portálu Space.com může oddechnout, protože podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) hrozí kolize v roce 2036 jen s pravděpodobností jedné ku milionu.

Apophis, jehož velikost je připodobňována ke třem a půl hřištím na americký fotbal, byl objeven v červnu 2004 a ihned si získal zlověstnou pověst, protože předběžné propočty naznačovaly 2,7procentní pravděpodobnost srážky se Zemí při průletu v roce 2029. Pozdější studie sice apokalypsu vyloučily, otazník nad druhým datem však stále zůstával.

Nejnovější výzkumy ale ukazují, že Apophis nepředstavuje pro Zemi žádnou skutečnou hrozbu ani v roce 2039. Zájem vědců o toto těleso zůstává nicméně obrovské. Dne 13. dubna 2029, což je shodou okolností pátek, bude asteroid od Země vzdálen jen 31.300 kilometrů. To je mnohem kratší vzdálenost, než jaká dělí od planety geostacionární družice. Ty se pohybují na oběžné dráze 36.000 kilometrů nad povrchem. Tento průlet se podle NASA v této velikostní kategorii asteroidů stane vůbec „nejtěsnějším“ v historii doložených záznamů Země.

Již za měsíc, v polovině února, nás čeká další a dokonce ještě „těsnější“ průlet, ve výšce zhruba 27.700 kilometrů se o něj postará menší 40metrový asteroid s nedramatickým označením 2012 DA14.