Živnostník chtěl vyšlechtit kvalitní marihuanu

Vysoce kvalitní a návykovou marihuanu našli kriminalisté z Uherského Hradiště ve Slavkově. V malé vesnici dopadli osmadvacetiletého muže, který se šest let snažil vyšlechtit co nejkvalitnější rostlinu.

„Pěstitel na tom pracoval dlouho. Chtěl vyšlechtit marihuanu s co nejvyššími účinky, po které se nechce spát, člověk je přirozeně veselý a uklidněný. Současně je ale taková rostlina velmi brzy návyková, třeba už po dvou až třech užitích,“ popsal účinky zabavené rostliny kriminalista Jan Dibďák.

Podle police jde o skutečný unikát v tomto regionu. Majitel pěstoval rostliny v obci Dolní Němčí v zahrádce u neobydleného domu. V rodinném domku v sousední obci Slavkov ji v podkroví šlechtil, křížil různé odrůdy a snažil se o mimořádnou surovinu. „Rostliny měly být také odolné vůči nemocem a plísním, což je v našich podmínkách velmi obtížné. Ale muž si semínka nechával posílat třeba z Ameriky a doma pak křížil různé odrůdy,“ vysvětlil šéf hradišťské policie Bronislav Šabršula.

Během uplynulých let mladý muž, který pracoval jako finanční poradce, vypěstovanou rostlinu také dál distribuoval. Policistům se zatím nepodařilo prokázat, jestli drogu jen dával nebo i prodával. Každopádně si vytvořil svou klientelu a stal se uznávanou autoritou. Měl totiž natolik kvalitní „zboží“, že namísto běžných sto až sto padesáti korun za „šišku“„Zákazníci zřejmě patřili k majetnějším,“ doplnil Šabršula.

Policisté šlechtitelskou stanici objevili náhodou, když v jedné vesnici kontrolovali dva mladíky. Ti totiž na poli v Dolním Němčí právě ukradli dvě rostliny marihuany, které jim trčely z automobilu. Policisté podle zápachu okamžitě poznali, že jde o zakázanou rostlinu. Druhý den šlechtitelskou stanici ve Slavkově odhalili.

Muž ze Slavkova je stíhaný na svobodě a za nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku mu hrozí až tři roky vězení.