Známý psycholog Slavomil Hubálek nečekaně zemřel

Slavomil Hubálek

Slavomil Hubálek Zdroj: CTK

Slavomil Hubálek, známý psycholog, který jako soudní znalec vyšetřoval mnoho vrahů a sexuálních deviantů, dnes zemřel v Praze po náhlé srdeční příhodě.

Podle serveru iDnes si Hubálek kolem půl druhé odpoledne z restaurace v centru Prahy ještě sám zavolal záchranku s tím, že ho bolí na hrudi. Dorazivší lékaři ho, bohužel, už našli mrtvého. Psycholog zemřel zřejmě na zástavu srdce. Slavomil Hubálek (1947) vystudoval psychologii na Univerzitě Karlově (UK). Pracoval na sexuologickém oddělení léčebny v Horních Beřkovicích, v poradně pro vysokoškoláky v Praze a později působil v Sexuologickém ústavu UK.

Hubálek byl také po revoluci, do roku 1992, mluvčím a tajemníkem ministra zdravotnictví, v roce 1993 založil společnost Alea - psychologie, která se zabývala především psychologickým a personálním poradenstvím. Slavomil Hubálek byl rovněž vyhledávaným znalcem v oboru klinické psychologie a sexuologie. Na Fakultě sociálních věd UK přednášel sociální psychologii.

Sexuolog Petr Weiss ocenil Hubálka jako tvůrce českého modelu ústavní léčby sexuálních deviantů. Tento model je podle něj jeden z nejúspěšnějších ve světovém měřítku. „Já ho považuju za jednoho ze svých učitelů, podstatně mě v mé profesní dráze ovlivnil, protože on byl ten, který mě nasměroval na cestu psychoterapeutického přístupu k pacientům s poruchou sexuální preference,“ řekl Weiss.