Zubačka funí, začíná letní Kalamita

Unikátní ozubnicová lokomotiva vyjede v sobotu 9. července z Tanvaldu do Harrachova. Bude mít bistro vůz a v čele kameru.

Na chvíli být mašinfírou a řítit se po kolejích. O tom sní většina kluků. Sen se splní těm, kteří nasednou druhou sobotu v červenci do vláčku z Tanvaldu do Harrachova. Strojvedoucí má totiž v kabině kameru, která bude do vagónů přenášet, co vidí před sebou na kolejích. Ty patří k ozubnicové trati, která si v zimní podobě zahrála ve slavném filmu Věry Chytilové Kalamita.
„Vedle kamery jsme jako novinku pro lidi připravili bistro vůz, kde se mohou po cestě občerstvit. V Kořenově na nádraží nabídneme řadu zajímavostí,“ popisuje Jaroslav Smištík z Železniční společnosti Tanvald, která akci pořádá. K nim patří řízkové posvícení, jízda na drezíně nebo prohlídka železničních modelů a kolejišť. O obsluhu se postará Spolek dobově oblečených jilemnických paní a dívek.
Soupravu zvláštního vlaku vytvoří ozubnicová lokomotiva, starý motoráček a historické osobní vagony. Z Kořenova bude do osady Jizerka lidi vozit historická Karosa.
O minulosti jedinečné zubačky na pomezí Jizerských hor a Krkonoš se zájemci dozvědí v Muzeu ozubnicové dráhy na kořenovském nádraží. Trať postavená v letech 1899 až 1902 byla důležitým spojením průmyslové oblasti Liberecka a Jablonecka se západní oblastí Slezska a jejím významným střediskem Hirschberg, dnešní Jeleni Górou. Málem nepřežila privatizační devadesátá léta minulého století. Zachránila ji skupina nadšenců, která obnovila dvanáct z devětapadesáti kilometrů.
Zubačka se jí říká podle speciálních vrypů na kolejích, do kterých zapadají zuby kol lokomotivy, a ta lépe vyjede do kopce. „Na sedmikilometrovém úseku Tanvald – Kořenov, překonává výškový rozdíl 235 metrů stoupáním, které je nejstrmější v Česku,“ upřesňuje Petr Prokeš z Železniční společnosti Tanvald.
V sobotu 9. července vyjíždí první vlak z Tanvaldu o půl jedenácté, druhý v jednu hodinu a jednačtyřicet minut. Autobusy na Jizerku startují z Kořenova ve tři čtvrtě na jedenáct a pak každou hodinu až do tři čtvrtě na čtyři odpoledne.
Sobotní akce patří do série nostalgických, které pro lidi přichystali jejich fandové. Další bude například hned o týden později a bude dopravovat lidi na Svijanské slavnosti. Vlak pojede z Tanvaldu přes Železný Brod do Turnova a Příšovic.
www.zubacka.cz.