Zuzanka proplula prvním rokem života

Narodila se v Českých Budějovicích prvního ledna 2009. Pro své blízké je první na světě. Prožila první Vánoce i spoustu dalších prvenství.

První lednový den má jednu novodobou, poněkud adrenalinovou tradici: závod, které miminko přijde dřív na svět. Autor prvního novorozeneckého křiku totiž dostává dary a novináři ho vyfotí i nafilmují. V českobudějovické porodnici začalo být prvního ledna 2009 z tohoto důvodu rušno až dopoledne, kdy se asi v desetiminutovém intervalu narodila tři miminka. V Budějovicích ale bydlí jenom jediné - to třetí. Zuzana Šustrová přišla na svět tři minuty před jedenáctou hodinou a od té doby proplouvá životem bez zaváhání.
„První termín porodu jsem měla na Silvestra. Ještě jsme se podívali na ohňostroj a šli spát - ale v půl třetí ráno už spěchali do porodnice. Sestřička nám na příjmu řekla, že naše dítě ještě může být prvním budějovickým miminkem roku, ale v té chvíli člověka zajímá jedině to, aby se narodilo zdravé a všechno bylo v pořádku,“ vzpomíná devětadvacetiletá Eva Šustrová.
Povoláním inženýrka ekonomie je nyní na mateřské dovolené, její o dva roky starší manžel je elektrotechnický specialista. Zuzanka si užívá i výsad prvního vnoučete pro prarodiče z obou stran.
Prvním rokem života bez potíží proplula, a to téměř doslova. Ač je ve znamení kozoroha, svou zálibou má blízko k vodnářům. Maminka s ní chodí do Hrdějovic na plavání kojenců. „Od malička se ráda koupe, voda na ni zabírá vždycky. Když už jsme nevěděli, jak ji zklidnit, šli jsme koupat. Vůbec se vody nebojí, už dokonce skáče do bazénu,“ líčí Šustrová.
První rok dítěte je plný pokroků, které si rodina pečlivě zapisuje. K vodnímu živlu se vztahují třeba poznámky z 2. dubna (poprvé ve velké vaně), 18. května se prvně ponořila do vody, 15. září vyzkoušela bazén. Zkušenosti Šustrových s plaváním novorozenců potvrzují, že miminka se rodí s dovednostmi, které je dobré podchytit včas a rozvíjet.

Šest zoubků

Kromě malé rýmy zvládla Zuzanka svůj první rok v plném zdraví. Ve srovnání s jinými stejně starými dětmi jí později začaly růst zuby, ale od října do prosince se jich vyklubalo hned šest. Cinkají na lžičce, kterou jí banán. Je pro ni jednou z největších pochoutek. Když sní jeden a druhý už nedostane, dovede se pěkně vztekat.
Baví ji, když si může sama nabírat do ruky vařenou zeleninu pokrájenou na kousky. Sladkosti nedostává, za vynález století označuje její matka různé křupky - kukuřičné, jáhlové či třeba s amarantem. V souladu se svou náklonností k vodě si Zuzka ráda dá i rybu. Na Štědrý večer dostala porci kapra i salátu.
Za sebou má holčička už dvě cesty do hor, nejprve v dubnu na čtyři dny do Rakouska a pak koncem června týden dovolené v italských Dolomitech, kde spali ve stanu. Na sjezdovku ji sice rodiče ještě nevzali, ale ve vozíčku za kolem se už projela třeba na šumavské trase ze Stožce do Nové Pece. Sportovně založení rodiče mají velmi pohyblivé dítě, které mělo v některých dovednostech před vrstevníky náskok.
Poprvé na bříško se Zuzanka sama obrátila 22. května, za dva měsíce začala lézt dopředu a měsíc poté se postavila v postýlce. „Bylo to v půl čtvrté ráno. Pohled na stojící dítě ve mně tehdy vyvolal smíšené pocity,“ směje se maminka Eva. Bez opory se holčička poprvé postavila 22. listopadu a 9. prosince vykročila k mámě. Šustrovi nemají televizi, ale kvůli Večerníčkům předpokládají, že si ji někdy pořídí. Zatím zná Zuzka pohádky hlavně z knížek, jimiž ráda listuje.
Při přebalování jí maminka vždycky vypráví pohádku o krtkovi a kalhotkách. To se zklidní a zaujatě naslouchá. Nejoblíbenější hračku zatím nemá, ale hodně zábavy si vymyslela s nočníkem. Postrkuje ho po zemi a dává do něj různé věci jako do nákupního vozíku.

Zuzančin vývoj v souvislostech:

23. března - první smích (Švédský král. dvůr zveřejnil termín svatby princezny Victorie s Danielem Westlingem. Má se konat 19. června 2010 ve Stockholmu)
22. října jí vyrostl první zub (Ten den se např. stala vítězem ankety Strom roku tisíciletá lípa z osady Kotel u Osečné na Liberecku. Předtím vyhrála lípa z Římova u Českých Budějovic)