Glosa Petra Peška: Premiérské mytí rukou

Premiér Andrej Babiš oznámil, že přeorganizoval průjezd amerického vojenského konvoje přes Česko

Premiér Andrej Babiš oznámil, že přeorganizoval průjezd amerického vojenského konvoje přes Česko Zdroj: ČTK

Věnovat by se měl ale spíš otázce nástupce ministra kultury Antonína Staňka
Prezident Miloš Zeman totiž zatím odmítl přijmout ministrovu rezignaci
ČSSD na post šéfa rezortu kultury prosazuje Michala Šmardu
4
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš si zakládá na tom, jak dokáže leccos vyřešit sám. A neopomene se tím pochlubit. Jako například dnes odpoledne, když přes Twitter národu oznámil, jak přeorganizoval průjezd amerických vojenských konvojů, aby ulehčil dálnici D1.

O to podivněji pak vypadá, když dává ruce pryč od věcí, kde by se naopak čekalo jeho větší angažmá. Příkladem je nynější spor o výměnu v čele resortu kultury, když se prezident Miloš Zeman rozhodl nepřijmout demisi Antonína Staňka a zase jednou trochu pozlobit sociální demokracii.

Šéf ANO na jednu stranu říká, že kvůli tomu nechce koaliční spor. A i když není z výběru Staňkova nástupce Michala Šmardy dvakrát nadšený, hodlá prý vůli ČSSD respektovat. Ale zároveň dodá: „Jestli budou problémy, pak je potřeba, aby to pan Hamáček řešil.“ Neboli, že sice pošle na Hrad dopis s žádostí o výměnu, ale víc si pálit prsty nebude.

Důvody této zdrženlivost jsou zjevné. Jednak se Babišovi nechce do konfliktu se Zemanem. Navíc si není jistý, zda by jej vyhrál. A pochopitelně v tom rád sociální demokraty nechá chvilku plácat, ostatně není to poprvé. Podobný scénář jsme zažili už během sporu o (ne)jmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí. A jak to dopadlo, víme – Zeman setrval na svém a sociálním demokratům nakonec nezbylo, než přijít s náhradním řešením.

Premiéra z toho, že nedokáže prosadit jmenování navrhovaného ministra, nikdo neviní. Jakkoliv je to v Ústavě napsáno vcelku jasně a srozumitelně:  „Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů...“ O tom, že by si to měl s prezidentem vyhádat šéf menší koaliční strany, tam není ani slovo.