Je čas začít skutečně bránit svobodný svět. NATO se musí probrat ze studené války  

Příslušník ukrajinských sil územní obrany připravuje opevnění na obranu města

Příslušník ukrajinských sil územní obrany připravuje opevnění na obranu města Zdroj: Reuters

Svět není bezpečné místo. Představa, že po roce 1990 skončily dějiny, liberální demokracie vyhrála na celé čáře a bude navěky krásně a bezpečno, byla hlubokým omylem. Naopak může být stále hůř. Zatímco Západ s pocitem vítěze zlenivěl, ztratil ostražitost a akceschopnost, síly zla se za uplynulé tři dekády činily. Jak je teď zastavit? Co udělat s NATO? Co s OSN? A je to vůbec v našich silách?

 Začněme u Severoatlantické aliance, tady je totiž hledání odpovědi jednodušší. Putinova agrese pro ni představuje osudovou zkoušku. Aliance jí úspěšně projde a tím si na otázku ohledně vlastní budoucnosti odpoví, nebo vybouchne, a pak je na cestě zkázy. Stane se z ní stejně bezzubá organizace, jakou je nyní OSN, která pronáší vzletná slova o míru a bezpečnosti, ale není schopna pro tyto hodnoty cokoli udělat. Budoucnost bude patřit zemím jako Čína, Rusko, Írán. Jakémukoli predátorovi.

Zdá se, že NATO pořád žije v zajetí paradigmatu studené války: jsou tu dva mocné bloky, každý si hájí to své a zbytek světa je „šedou“ zónou, kterou necháváme napospas různým diktátorům, případně je z ní bojiště nějaké zástupné války, v nichž si to „svobodný svět“ a „říše zla“ rozdávají. Mimochodem i proto nepřipadalo v úvahu, že by NATO pomohlo v roce 1968 Československu proti invazi Moskvy.

Spadá do některé z těchto kategorií Ukrajina? Nespadá. Situace se dramaticky proměnila a tato statečně se bránící země není ani Maďarskem roku 1956, ani Kubou roku 1960, ani Vietnamem roku 1964. Je to o regulérní „nezástupné“ bojiště mezi silami svobody a tyranie.

Celý komentář čtěte na Info.cz