Kandidáti na prezidenta Karel Janeček, Jiří Kotáb a Karel Diviš prosí: Napište o nás

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: E15 Michael Tomeš

Karel Janeček
Karel Janeček
Karel Janeček během rozhovoru se zástupcem šéfredaktora E15 Janem Novotným
Kandidát na prezidenta Jiří Kotáb
Karel Diviš
6
Fotogalerie

Soukromý ombudsman v Moravskoslezském kraji, dvojník Richarda Gerea se zkušenostmi sportovního redaktora i vynálezce hry Mathesso chtějí, aby se o nich v médiích víc psalo. Jejich přání jsem s radostí vyhověl. 

Nedávno mi zazvonil telefon. Na druhém konci aparátu se ozval neznámý hlas mladšího muže, aby mi oznámil, že se právě rozhodl kandidovat na prezidenta republiky. Na dotaz, kdo vlastně volá a proč mi to oznamuje, mi tajemný uchazeč o Hrad odpověděl, že jeho jméno je Jiří Kotáb, je soukromým ombudsmanem v Moravskoslezském kraji a chce se stát prvním tělesně postiženým kandidátem na hlavu státu.

Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

Pan Kotáb mi pak volal ještě několikrát s tím, abychom o něm v deníku E15 napsali. Třeba i o tom, že se mu povedlo nasbírat 50 tisíc podpisů občanů nutných pro předložení prezidentské kandidatury. Kotáb dříve působil na pozici experta pro zdravotní a sociální politiku v dnes již nefunkčním hnutí Úsvit Tomia Okamury.

Dvakrát se neúspěšně ucházel o poslanecký mandát ve sněmovních volbách. Poprvé v roce 2017 kandidoval za Blok proti islámu, podruhé jako nezávislý kandidát za komunisty. Přesto jsem si řekl, že jeho přání vyhovím a o jeho kandidatuře se zmíním.

Další den se ozval jiný prezidentský kandidát. Tentokrát volal bývalý sportovní redaktor České televize a podnikatel v IT Karel Diviš. Podle svých dosavadních vyjádření kandiduje, protože nevidí nikoho, komu by dal ve volbách hlas. A tak ho dá sám sobě. Chce prý společnost „spojovat, ne rozdělovat“ a prezident by měl podle jeho přání „být blízko lidem“.

Přesvědčil mě ke schůzce, na které se na rovinu zeptal, co by měl dělat, aby zaujal. Nezvyklou roli mediálního konzultanta kandidáta na prezidenta republiky jsem na pár vteřin s nadsázkou přijal a poradil mu oběhnout celou republiku křížem krážem a přivézt do Česka amerického herce Richarda Gerea, kterému se prý trochu podobá. Řekl, že se nad tím vážně zamyslí.

Před několika dny se mi ozvala mluvčí byznysmena a dalšího prezidentského kandidáta Karla Janečka s prosbou, abychom o svérázném matematikovi, který si spočítal vysokou pravděpodobnost svého úspěchu v prezidentských volbách, také něco napsali. Prý s oficiálním spuštěním své kampaně oznámil, že oddluží děti v exekuci. Zatím tedy v Karlovarském kraji. Základní ideou jeho kontaktní kampaně jsou přitom interaktivní venkovní akce spojené s pohybem a rozvojem myšlení prostřednictvím hry Mathesso, což je takové inovativní pexeso.

„Pečlivě jsme vybrali významná a zajímavá místa napříč Českou republikou, abych mohl lépe poznat obyvatele všech českých krajů. Každý kraj je jedinečný, má svá specifika a na žádný z nich by se nemělo zapomínat,“ uvedl Janeček. Jeho vizí je „novodobá éra prosperity a vzájemné podpory a spolupráce“.

O tom, že je Janeček velký inovátor a vynálezce, nepochybuji od té doby, co mě pozval k sobě domů, u prahu mi nařídil vyzout si boty a chodit po bytě bosý, jelikož jen tak dosáhnu životní rovnováhy. Následně mi představil svůj „zlepšovák” ve formě zrcadlové fólie, kterou nalepil na vnitřní boční zdi svých vikýřů tak, aby mohl pozorovat ze svého okna půvabné malostranské střechy v zorném poli téměř 180 stupňů.

Jedinou vadou na kráse této návštěvy bylo snad jen to, že mi odmítl odpovědět na otázku, zda je očkovaný proti covidu, když vakcinaci zpochybňuje. Karel Janeček je ale rozhodně tak geniální myslitel, že jeho úplně největší vynález, tedy volební systém D21 omezující extrémní kandidáty a populisty, by zřejmě v prezidentských volbách nejvíce uškodil právě jemu.

Paleta kandidátů je tedy už půl roku před volbami přepestrá. Vybere si skutečně každý. A pokud ne, klidně kandidujte jako třeba Karel Diviš. Navzdory tomu, co všechno jsem výše napsal, zůstávám obhájcem přímé volby prezidenta. Jinak by nám minimálně unikla řada zajímavých životních příběhů a neotřelých názorů.

Video placeholde
Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb • Videohub