Letos bychom se mohli dočkat silnějšího kurzu eura vůči dolaru

Zdroj: Profimedia

Do letošního roku vstupovali investoři na globálním devizovém trhu s očekáváními, že společná evropská měna euro si proti americkému dolaru polepší. Koneckonců, tímto směrem mířil i konsenzus analytiků sledující tento nejobchodovanější měnový pár na světě. Pro konec prvního čtvrtletí jednotliví respondenti průzkumu agentury Bloomberg v průměru čekali kurz 1,10 dolaru za euro, pro konec letošního roku pak 1,12 dolaru za euro.

První měsíc letošního roku je za námi a můžeme konstatovat, že vstup do roku 2024 společné evropské měně podle plánů zrovna nevyšel. Během ledna euro vůči zeleným bankovkám sice pomalu, ale jistě ztrácelo. V celoměsíčním zúčtování tyto ztráty přesáhly hned dvě procenta. Jak tato lednová skutečnost zamávala s prognózami? Nutno říct, že nijak zásadně.

Krátkodobý výhled analytiků dle Bloombergu se pro březen posunul lehce níže k 1,09 dolaru za euro, pro konec roku se ale nezměnil a zůstává na 1,12 dolaru za euro. Společné evropské měně se tedy přes rozpačitý výkon na počátku roku dále věří, a nutno podotknout, že prognózy z dílny Société Générale jsou v tomto ohledu ještě optimističtější, když vidí kurz eura dokonce kolem 1,16 dolaru za euro ke sklonku letošního roku.

Co za silným eurovým optimismem stojí? Téměř po celou první polovinu roku 2023 euro profitovalo z lepšícího se úrokového diferenciálu mezi tržními sazbami v euru a dolaru. Ve druhé polovině roku se však tento vztah rozvolnil. Prim začal hrát prostý fakt, totiž že americká ekonomika ve druhé polovině loňského roku poměrně svižně rostla, zatímco ta evropská dál klopýtala na hraně recese. A tento obrázek přetrval i na počátku letošního roku. Nicméně vyšší dolarové úrokové sazby by měly podle odhadů analytického oddělení Komerční banky americkou ekonomiku zchladit.

Kolem poloviny letošního roku očekáváme sice mírnou, ale přesto recesi americké ekonomiky. Dolarové sazby půjdou podle nás dolů rychleji a výrazněji než ty evropské, které ale klesnou také. Pokud se naše předpoklady naplní, euro globálně posílí, pro českou ekonomiku to ve finále bude mírný prorůstový impuls. Levnější dolar totiž bude znamenat protiinflační faktor v podobě levnějších nákupů klíčových surovin pro tuzemskou produkci. A již dlouhou dobu stagnující průmysl to jistě uvítá.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky