Z parketu Pavola Mokoše: Je Trump spásou pro ekonomiku?

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
8
Fotogalerie

Akciové šílenství kolem Donalda Trumpa pokračuje i v novém roce, když hlavní americké akciové indexy den co den přepisují historii a vytvářejí nová a nová maxima. Širší americký akciový index S&P 500 posílil od zvolení Trumpa o patnáct procent, zatímco index DJIA vzrostl dokonce o 18 procent. To všechno se děje na pozadí zvyšování sazeb amerického Fedu, který letos plánuje zvýšit sazby hned čtyřikrát, a to vše při současném pouze zhruba dvouprocentním ekonomickém růstu.

Pro americké firmy zůstává brzdou i silný dolar, který se vůči koši předních světových měn pohybuje poblíž svých 13letých maxim. Nabízí se tedy otázka, proč americké akcie tak snadno trhají jeden rekord za druhým, když situace není na první pohled až tak růžová.

Je patrné, že investoři mnohem více než současnou situaci oceňují pozitivní výhled, který celé Americe slibuje Trump. Nově zvolený prezident totiž tvrdí, že firmám výrazně omezí regulaci a sníží daňové zatížení. Investory na Wall Street tato představa vzrušuje natolik, že zatím úplně ignorují fakt, že Trump zatím nedokázal představit žádný detail ohledně svého velkého plánu na podporu ekonomiky.

Čtěte vše o Donaldu Trumpovi

Faktem však zůstává, že Trump zároveň plánuje i výrazný fiskální stimul, který spolu s nižšími daněmi může dále tlačit na veřejný rozpočet. Brzy se tak může začít řešit problém vysokého zadlužení USA, které se nyní pohybuje kolem 104 procent HDP. Připomeňme si, že republikáni byli v minulých letech spíše proti navyšování dluhového stropu.

I kdyby se Trumpovi nakonec povedlo prosadit většinu jeho plánů, akcie již nyní mají případné pozitivní efekty těchto kroků započteny v cenách. Akcie tak nejsou drahé z pohledu optimisty, který věří v Trumpovy schopnosti při plné zaměstnanosti a stabilním ekonomickém růstu dále nakopnout ekonomiku a korporátní sektor. Pokud se mezi takové optimisty neřadíte, je spíše čas prodávat.

Autor je makléřem Patria Finance