Zápisník Adély Čabanové: Chovatelé brouků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Česko zažívá nejhorší kůrovcovou kalamitu za stovky let. Podle ministra zemědělství za to mohl ředitel Lesů ČR, a tak ho odvolal. Podle nového pověřeného ředitele Lesů ČR za to může zákon o veřejných zakázkách. Podle premiéra za to může bývalý ministr zemědělství. Podle soukromých majitelů lesů za to mohou české vlády. 

Pojďme to zjednodušit. Už v padesátých letech odborníci věděli a varovali, že smrkové monokultury jsou nezdravé. Jak potom říkat všem, kdo nechali sázet převážně smrkové lesy od šedesátých let do současnosti? Chovatelé kůrovce. A co budou sázet na nynějších holinách?

O nebohého lýkožrouta smrkového se opírali i těžaři, co plundrovali Bělověžský prales v Polsku. V kácení je podpořil český prezident Miloš Zeman, který kvůli tomu minulý týden podstoupil projížďku pralesem v bryčce tažené koňmi.

Tato státnická návštěva zanechala nejspíš silný dojem. Už čtyři dny po ní polský ministr zemědělství kácení v pralese zakázal.

Aby to nevyznělo, že se u nás pro životní prostředí nic nedělá: novela vodního zákona lidem nařídí schovávat účtenky od odvozu fekálií, a to dva roky zpětně. To se to dbá o životní prostředí, když nejde o nové povinnosti pro majitele lesů ani velké zemědělce, ale pro lidi na vesnicích.