Zápisník Pavla Otta: Babiše do chládku?

Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Zdroj: ČTK

Říká se, že v politice je možné všechno. Třeba šéf lidovců Pavel Bělobrádek chce sestavit šestihlavý koaliční svazek, který by tolerovalo ANO. To je velmi originální nápad. Řešení vládního patu je ale víc. Stačí vzpomenout na druhé zvolení Václava Havla prezidentem.

Aby klaplo, musel na chvíli do chládku šéf republikánů Miroslav Sládek. Kdyby se podobný model zopakoval s Andrejem Babišem, určitě by se v době jeho nepřítomnosti podařilo sestavit funkční kabinet. A netrvalo by to dlouho.

Ale trápit Babiše lepením pytlíků na Pankráci je asi zbytečné, když se prezident Miloš Zeman vytasil s tak nečekanou radou, aby ANO sestavilo vládu s SPD a komunisty. Tohle uspořádání by ale Babiše bolelo nejen kvůli referendu o EU.

Že si extrémní pravice s extrémní levicí programově rozumí jako čert s vodníkem, je zbytečné rozebírat. Premiér v demisi si neschopností ústupků vůči ČSSD zavařil i proto, že se mu po možné spolupráci s nahnědlými a rudými začne štěpit poslanecký klub a opustí ho někteří ministři. Žádná stabilita, o níž tak rád tlachá Zeman, Česko zatím nečeká.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová vzala zpět svá dřívější slova, že se může na podzim ucházet i o nižší funkce, tedy že nemusí být za každou cenu v čele kandidátky hnutí ANO v hlavním městě. Jistě, asi byla trochu zpovykaná a teď se zklidnila.