Zdeněk Pečený: Další pírko za klobouk analytikům?

Před dvěma lety KIT digital vstup na pražskou burzu slavil. teď se ji rozhodl opustit

Před dvěma lety KIT digital vstup na pražskou burzu slavil. teď se ji rozhodl opustit Zdroj: profimedia.cz

I když si analytici svá doporučení na akcie KIT digital za rámeček asi nedají, těžko po nich požadovat, aby se dostali k papírovým knihám, do těch mají koukat jiní, na jejichž verdiktu pak do jisté míry systém stojí, a ověřovali jejich pravdivost. Spíše bychom se měli ptát, kdo ty výsledky za roky 2009 až 2011 auditoval?

Bývalí zaměstnanci účetního oddělení Enronu? Nicméně čtvrteční snížení cílové ceny analytiky Patria Finance na 30 centů s doporučením „prodat“ chtělo hodně odvahy a sebezapření. Je třeba brát celou situaci sportovně, jinak to s akciemi ani nejde.

Z dalšího černého koně skomírající pražské burzy se stala mrtvá kočka. Taková chyba se ale stává maximálně šestkrát za pět let (Orco, ECM, NWR, AAA Auto, CME, KIT digital) a všem zainteresovaným je to líto a investorům se omlouvají.

Chamtivost bankéřů stále šokuje. Pokud jsme si mysleli, že přibližně víme, jak se chovají, pak soudní proces s makléřem UBS Kweku Adobolim otevřel další okno do tohoto šíleného světa. Čerství dvacátníci bez zkušeností obchodovali s částkami, které běžní smrtelníci nikdy neuvidí.

Možná že v jiných bankách mají lepší interní systémy, i když JP Morgan či Société Générale k nim určitě nepatří, ale je dost nepravděpodobné, že co se dělo v UBS, se neděje jinde.

Nyní to ale vypadá, že přituhuje, a to především proto, že kapitál na hraní makléřů je stále dražší. Bankéři budou možná i donuceni vrátit se k párování poptávky a nabídky úvěrů. Méně zábavy pro ně, méně riskantní pro ostatní.