Akcie, měny & názory Davida Kocourka: Malá auta netáhnou

Výroba automobilů

Výroba automobilů Zdroj: profimedia.cz

Výroba automobilů
Výroba automobilů
Výroba automobilů
4
Fotogalerie

Počet vyrobených aut v Česku v prvním čtvrtletí poklesl meziročně o 2,6 procenta. V samotném březnu byla výroba nižší o 7,4 procenta. Negativní čísla ovšem nejsou špatnou zprávou. Dobrá ekonomická situace v členských státech EU, kam směřuje velká část velké tuzemské automobilové produkce, snižuje poptávku po malých vozech.

Ta ožije, až míry nezaměstnanosti porostou, mzdová dynamika poklesne a na spotřebitele tak padnou chmury. Situace je dnes ale přesně opačná. Spotřebitelé si užívají dobré časy, a tak se zajímají o velká auta. Automobilky ale nejsou schopny náhlou poptávku uspokojit.

Celkovému meziročnímu poklesu výroby ze tří největších tuzemských producentů aut odolává pouze Škoda Auto, která je schopna nejvíc vyjít vstříc požadavkům spotřebitelů díky struktuře modelů a přizpůsobením kapacit.

I přes pokles výroby očekáváme, že automobilový průmysl by letos nemusel za loňskými historickými maximy výrazněji zaostat. Podmínkou ale bude využití kapacity pro výrobu velkých aut, která jsou právě žádaná. Celková poptávka v EU by letos měla zůstat solidní. To potvrzují i údaje o registracích osobních aut v EU. Tempo výroby osobních aut tedy je v rukou samotných výrobců, kteří mohou těžit z vyšší poptávky, ale musejí se přizpůsobit jejím požadavkům.

Autor je ekonomem investičního bankovnictví KB