Akcie, měny & názory Jakuba Matějů: Budoucí trable státní pokladny

Zdroj: ctk

Růst sazeb v poslední době trápí nejen žadatele o hypotéky, ale i správce státní pokladny. Kde jsou ty loňské časy záporných úroků z krátkodobých státních pokladničních poukázek i některých dluhopisů! Ministerstvo financí tehdy mohlo dalším půjčováním vlastně vydělávat. Trochu příliš se v tom dle našeho názoru krotilo, to aby příliš nenarůstal celkový státní dluh.

Tyto časy jsou ale pryč. Desetileté vládní dluhopisy se již prodávají s výnosem kolem 2,2 procenta a krátkodobé poukázky, jejichž vydáváním dříve ministerstvo vydělávalo, se blíží jednomu procentu. Ani očekávané dočasné snížení sazeb přes konec roku jejich výnosy již zřejmě nezatlačí pod nulu.

Přesto ministerstvo vydává nový dluh jako na běžícím pásu. Ve včerejší aukci prodalo dluhopisy za 12 miliard, na září jsou plánovány další aukce v objemu 16 miliard korun. To by už nyní stačilo na pokrytí veškerých letošních výpůjčních potřeb, čeká nás však ještě celé poslední čtvrtletí, kdy ministerstvo také asi spát nebude. Zdá se tedy, že dojde k nárůstu státního dluhu minimálně o 30 miliard. To se ale skryje pod silný růst ekonomiky, takže v poměru k HDP bude dluh dále klesat.

Na jednu stranu dává smysl, že se státní pokladna snaží půjčovat, než sazby porostou ještě výše. Na druhou stranu se dále zadlužujeme v dobách, kdy se ekonomice daří. Kéž by vláda napůjčované peníze proměnila ve smysluplné investice, například do dálniční a železniční infrastruktury či vzdělávání – od školek po univerzity.

Autor je ekonomem Komerční banky