Akcie, měny & názory Jakuba Matějů: Konec doby levných úvěrů

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

To tu ještě nebylo. Po dvojím zvýšení sazeb ČNB v červnu a srpnu je dnes již zřejmé, že další „hike“ přijde hned na dalším zasedání na konci září. Centrální banka tak dokoná první hattrick v historii. A tím to zřejmě nekončí.

Jestřábí výroky – ty, které naznačují růst sazeb – Mojmíra Hampla a Vojtěcha Bendy nikoho příliš nepřekvapily, ale když se k nim přidal i většinou opatrný Oldřich Dědek, bylo jasné, že se nálada v bankovní radě posunuje k přísnější měnové politice. Korunu tomu ve středu ráno dodal sám guvernér Jiří Rusnok, když připustil dvojí zvýšení sazeb ve zbytku roku.

Důvody by pro to byly. Koruna je pod tlakem globální nejistoty spojené s obchodními válkami, politickou situací v Itálii a hrozící krizí v Turecku. Mzdy pádí jako o závod a jejich vliv už je možné vysledovat v cenách výrobců i vývoji spotřebitelských cen v sektoru služeb. Inflace je nad cílem ČNB a zřejmě tam chvíli zůstane.

Zvyšování sazeb tak nestojí v cestě již vůbec nic. Dvojí zvýšení letos je všeobecně očekávané. Vzhledem k tomu, že koruna kvůli vysoké zahraniční pozici zůstane zranitelná a nebude proto příliš posilovat, si myslíme, že ČNB bude pokračovat v příštím roce směrem k neutrálním sazbám kolem 2,5 procenta.

Růst sazeb se jistě promítne do úroků z hypoték a spotřebitelských úvěrů, jejichž výraznějšímu zvyšování dosud bránila silná konkurence mezi bankami. Doba levných úvěrů ale nemůže trvat věčně, banky potřebují počítat s rizikovou marží nad svými náklady. Úroky hypoték se proto podle nás příští rok určitě podívají nad tři procenta.

Autor je ekonomem Komerční banky