Zářijový efekt v akci, panika není třeba

Wall Street

Wall Street Zdroj: reuters

Wall Street
Wall Street
3
Fotogalerie

Příchod září pro akciové trhy znamená měsíc s historicky relativně nejslabší výkonností, což se potvrzuje zatím i letos. Index S&P 500 z dosavadního historického rekordu ze začátku září oslabuje ke čtyřem procentům a je na cestě k prvnímu negativnímu měsíci od ledna. 

To není neodpostatněné, když trh čelí zvýšenému množství rizikových faktorů. Sem patří obavy nejen z podzimní koronavirové vlny, ochlazování spotřebitelského sentimentu, ale i stále z vysoké inflace, kterou podporují problémy v dodavatelských řetězcích. K tomu se přidávají očekávání na začátek cyklu utahování měnové politiky ze strany centrálních bank. Přihodit můžeme i plánované zvýšení korporátních daní v USA, jež by mohlo znamenat snížení zisků u firem z indexu S&P 500 o pět procent.

Není toho málo, ale také není třeba panikařit. Je spíše vhodné připravit se na úpravu pomyslné letové hladiny výkonnosti akciových trhů z blankytných výšin směrem k poněkud více vybledlému průměru. Dosavadní letošní silnou výkonnost trhu lze plně vysvětlit růstem zisků firem nad odhady v průměru přes dvacet procent u indexů S&P 500 i STOXX 600.

Nesouhlasím s názory, že je na akciových trzích celkově vytvořená výrazná bublina, jež by nyní měla splaskávat. V návaznosti na nákladové tlaky a horší spotřebitelský sentiment je sice možné pro třetí kvartál očekávat výrazně nižší míru pozitivních překvapení, i tak bych odhadoval, že výsledky firem ze zmíněných indexů skončí agregátně nad očekáváním. Případnou pokračující cenovou korekci bych tak vnímal jako příležitost k nákupu. A kam se na akciových trzích dívat?

S rizikem vyššího firemního zdanění v USA, jež by snížilo odhadovaný růst zisků indexu S&P 500 v příštím roce ke čtyřem procentům, bych se díval regionálně více směrem k Evropě. Sektorově se s výhledem na utahování měnových podmínek centrálních bank jeví stále zajímavě finanční odvětví, riziko další vlny koronaviru směřuje pozornost na zdravotnický sektor a online služby. Z hlediska situace na trhu ropy a plynu se mi pak líbí také sázka na upstream v rámci energetického sektoru.