Akciový index S&P 500: Aktuální graf a jak investovat do ETF

Akciový index S&P 500. Aktuální graf najdete v článku níže

Akciový index S&P 500. Aktuální graf najdete v článku níže Zdroj: grafika /e15

Jedním z nejsledovanějších burzovních ukazatelů je akciový index S&P 500. Mnoho obchodníků ho vnímá jako nejlepší ukazatel vývoje americké ekonomiky. Jakým způsobem se dá na základě S&P 500 investovat do akcií?

Graf S&P 500

Jak vypadá vývoj indexu S&P 500 v čase? V grafu se můžete podívat na data za poslední měsíc, ale také na dlouhodobý vývoj za téměř celé poslední století.

Co je akciový index S&P 500

Akciový index S&P 500 patří k nejsledovanějším burzovním ukazatelům na světě. Sleduje vývoj ceny akcií 500 nejvýznamnějších společností veřejně obchodovaných ve Spojených státech, konkrétně na burzách NYSE a NASDAQ. Index proto spolehlivě reflektuje výkonnost americké ekonomiky a stav celého trhu.

Akcie jsou v indexu S&P 500 váženy podle tržní kapitalizace. Na hodnotu ukazatele má tak vliv nejen cena akcií, ale také jejich počet. V praxi má však mnoho z 500 společností na dynamiku indexu jen omezený vliv. Souhrnná váha deseti největších společností aktuálně činí zhruba 29 %. V porovnání s minulými lety jde navíc o poměrně vysoký podíl. Obecně se dá říct, že v S&P 500 nyní dominují velké technologické firmy. Největší reálný dopad na hodnotu indexu mají akcie Applu a Microsoftu.

Index S&P 500 spravuje společnost S&P Dow Jones Indices. Její komise analytiků rozhoduje o tom, jaké akcie se stanou součástí ukazatele. Pro zařazení do indexu musí společnosti splňovat několik pravidel. Patří k nim mimo jiné:

  • vysoká tržní kapitalizace (celková hodnota akcií převyšující 12,7 miliard dolarů),
  • vysoký objem obchodovaných akcií (minimálně 250 tisíc akcií měsíčně v každém z 6 měsíců před zahrnutím do indexu),
  • veřejně obchodovatelná většina akcií (více než polovinu akcií lze zakoupit na burze),
  • registrace na amerických burzách NYSE a NASDAQ.

Historie, predikce a výkonnost

Historie ukazatele sahá až do 20. let minulého století, kdy společnost Standard Statistics začala zveřejňovat index zahrnující přes 200 akcií. Ve 40. letech se firma sloučila s Poor’s Publishing a index se rozrostl na 416 firem. Index S&P 500 (Standard & Poor's Index) se poprvé objevil v roce 1957. Zpětně byl ale dopočítán i pro mnoho předcházejících dekád.

Přestože se index opakovaně propadl až o 30 % za rok, dlouhodobě vykazuje rostoucí trend. Od vzniku S&P 500 činí průměrné roční zhodnocení akcií společností S&P 500 téměř 10 %. Dosavadního historického maxima index dosáhl na konci roku 2021, kdy se pohyboval těsně pod 4 800 body.

Rok 2022 byl z pohledu indexu S&P 500 velmi složitý. Na vině byla především vysoká inflace. Loňský rok S&P 500 zakončil zhruba na 3 840 bodech. Prognózy cílových hodnot na rok 2023 se vzhledem k nestabilní situaci značně lišily.

Prognóza cílových hodnot S&P 500 na rok 2023

Deutsche Bank4500 bodů
JP Morgan4200 bodů
Credit Suisse4050 bodů
Bank of America4000 bodů
Citigroup4000 bodů
Goldman Sachs4000 bodů
Morgan Stanley3900 bodů
UBS3900 bodů
BNP Paribas3400 bodů
Zdroj: investing.com

Aktuálně se akciový index S&P 500 pohybuje na nejvyšších hodnotách za posledních 6 měsíců a atakuje 4 200 bodů.

Co je ETF a jakou roli hrají akcie

V souvislosti s investováním na základě indexu S&P 500 se často skloňují tzv. ETF. Zkratka vychází z anglického Exchange-traded funds. V češtině se většinou setkáte se spojením fondy obchodované na burze nebo jednoduše s ETF. Na rozdíl od klasického podílového fondu ETF vydává vlastní akcie.

Do jednoho cenného papíru vydaného ETF fondem se složí celá škála akcií. Investice je tak diverzifikovaná mezi velké množství společností, což snižuje riziko ztráty. Negativní vývoj akcií jedné konkrétní firmy se v rámci ETF nemusí zásadně projevit. Volatilita (kolísání hodnoty) fondů obchodovaných na burze je proto výrazně nižší než u jednotlivých akcií.

Jak investovat do S&P 500

Index S&P 500 je pouhým ukazatelem, není možné do něj investovat. Tuto možnost vám dávají zmiňované ETF, které často kopírují složení burzovních indexů včetně S&P 500. V porovnání s aktivně spravovanými podílovými fondy mají ETF méně nákladnou režii, což se odráží v nižších poplatcích.

Indexový ETF mívá název indexu přímo ve svém názvu, například iShares Core S&P 500 UCITS ETF nebo Vanguard S&P 500 ETF. Právě společnost Vanguard se řadí mezi průkopníky nízkonákladového investování. Obrovský přítok kapitálu učinil z Vanguardu významného akcionáře většiny veřejně obchodovaných společností v USA.

Do ETF fondů je možné investovat online přes různé investiční platformy. Samotný nákup akcie je pak otázkou několika kliknutí. K nejoblíbenějším platformám patří Portu, DEGIRO, eToro či XTB.

Srovnání S&P 500 s podobnými indexy

Akciový index S&P 500 je pravděpodobně nejznámější, ale zdaleka nejde o jediný ukazatel, jímž se při investování můžete řídit. Na jaké další indexy investoři často spoléhají?

  • Dow Jones Industrial Average (DJIA): Druhý nejstarší index na světě (vytvořen roku 1896) zahrnuje 30 velkých amerických společností. O jejich výběru rozhoduje komise složená z členů S&P Dow Jones Indices a deníku The Wall Street Journal. Index reflektuje například SPDR Dow Jones Industrial Average ETF Trust (DIA).
  • NASDAQ Composite: Komplexní index, který sleduje více než 3 000 akcií obchodovaných na burze NASDAQ. Z indexu vychází mimo jiné Fidelity NASDAQ Composite Index ETF (ONEQ).
  • NASDAQ 100: Dá se označit za podmnožinu NASDAQ Composite. Sleduje 100 největších a nejvíce obchodovaných amerických společností na burze NASDAQ (mimo finanční sektor). Jedním z největších fondů obchodovaných na burze, který NASDAQ 100 kopíruje, je iShares Nasdaq 100 UCITS ETF.
  • Russell 2000: Index spravuje FTSE Russell, dceřiná společnost London Stock Exchange Group. Zaměřuje se na 2 000 amerických firem s menší tržní kapitalizací. Vychází z hlavního indexu pro americký akciový trh Russell 3000, přičemž zahrnuje jeho „spodní“ dvě třetiny. Do indexu lze investovat například prostřednictvím Vanguard Russell 2000 ETF (VTWO).
  • DAX (DAX 40): Nejdůležitější evropský index. Jsou do něj započítány akcie 40 největších německých společností zalistovaných na frankfurtské burze. Německý index DAX kopíruje třeba iShares Core DAX UCITS ETF.

Seznam firem indexu S&P 500 a kde ho najdete

Zajímá vás, jaké firmy jsou zahrnuty v indexu S&P 500? Kompletní seznam včetně váhy firem v indexu najdete na webu Slickcharts. Kromě již zmiňovaného Applu a Microsoftu najdete v TOP 10 například Amazon, Berkshire Hathaway Warrena Buffetta nebo automobilku Tesla.