Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: Jak hluboko jsme spadli

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: Škoda

Škoda Auto
2
Fotogalerie

Ani nová makroekonomická prognóza, kterou jsme tento týden publikovali, nic nezmění na tom, že hospodářský pokles, jenž bude letos vykázán, bude nejhlubší v naší novodobé historii.

Za celý letošní rok předpokládáme snížení reálného hrubého domácího produktu o pět procent. Nicméně oproti předchozí prognóze jsme předpokládaný hospodářský propad o necelé dva procentní body vylepšili.

Co bylo hlavním důvodem? Primárně náš odhad toho, jak dopadlo druhé čtvrtletí. Je zřejmé, že zejména produkční strana ekonomiky utrpěla vládními restriktivními opatřeními v boji proti šíření pandemie koronaviru. To se kromě části služeb, zejména té spjaté s turismem, projevilo i ve zpracovatelském průmyslu. Ránu dostal již tak zranitelný automobilový sektor. Kritický byl zejména duben, od května se aktivita začala pomalu zvyšovat.

Naproti tomu příznivě se ve druhém čtvrtletí vyvíjela spotřeba. Samozřejmě ta vládní, ale celkem překvapivě i ta soukromá. Květnové maloobchodní tržby byly dokonce mírně vyšší než před rokem. Výsledek je určitě možné dát to souvislosti s trhem práce, kde se prozatím nenaplnily katastrofické scénáře. Do krize jsme vstupovali s rekordním počtem volných pracovních míst, zafungoval i vládní program Antivirus.

Velký rozptyl

Jak moc je náš předpoklad ohledně relativně příznivého vývoje správný, ukáže již zítřek. To totiž Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad toho, jak se ekonomice během druhého čtvrtletí dařilo. A je nutné zdůraznit obrovskou nejistotu kolem tohoto čísla.

Odhady jednotlivých ekonomů se pohybují od námi předpokládaného mezičtvrtletního poklesu o šest procent po propad o 14 procent. Zítřek nám tedy ukáže, jak hluboké je dno, kam ekonomika spadla a od kterého se odráží. A hodně napoví i o tom, jaký bude nakonec celoroční výsledek.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky