Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Chmury se odkládají

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching Zdroj: Reuters

USA a Čína zvládly ve shodě první fázi obchodní dohody. Zda Peking kývne i na finální návrh tohoto dokumentu, sice jisté není, finanční trhy však nepochybují: obchodní válka je z větší části vyřešena, další eskalace nehrozí! Volby v Británii navíc nezadaly důvod k pochybnostem, a zřejmě se tak konečně zbavíme otravného handrkování o brexitu.

Linie uvažování investorů je nyní poměrně jasná: Dvě klíčová rizika pro letošní rok jsou prakticky z krku. Díky odbourání části cel a nejistoty se rozjede zahraniční obchod s investicemi, které podpoří průmysl a zařídí návrat hlavních ekonomik k vyššímu růstu. Donald Trump pak zúročí ekonomický vývoj i „vítězství nad Čínou“ a vyhraje volby, čímž si největší světová ekonomika udrží podmínky aspoň stejně dobré jako doposud. A zisky firem, zásadní pro ceny akcií, díky tomu všemu budou mít otevřený prostor k vyššímu růstu.

Scénář, který táhne momentální euforii na finančních trzích, vypadá opravdu lákavě a nastartoval odvážnější nákupy akcií i za vysoké ceny. Ani tak se ale při pohledu dopředu investor neubrání dilematu: když nejsou žádná zásadní rizika na obzoru, znamená to, že současný trend bude nerušeně pokračovat? Anebo jsou naopak už všechny dobré zprávy v cenách zohledněny a bude chybět motiv k dalšímu růstu už tak drahých akcií?

Autor je hlavní analytik Patria Finance