Daniel Novák: Femen a Jemen

Draghi pod útokem aktivistky

Draghi pod útokem aktivistky Zdroj: ctk

Ukrajina dala světu kromě války a pohanky i mnohem zajímavější produkty. Vydařil se export radikální feministické party Femen. Původně ukrajinské uskupení teď týrá i západní papaláše. Ano, ani papež prsatým bezbožnicím nezůstal svatý. Nevynechaly ani „Supermaria“ Draghiho.

Šéf Evropské centrální banky, který se snaží vykřesat pomocí rotaček alespoň zdání inflace, sice při „napadení“ německou sextremistkou Josephine Markman (z pochopitelných důvodů nepřechylujeme) během tiskové konference až na pár úlekových gest nehnul brvou. Ale stejně z jeho vzkazu trhům nezůstal kámen na kameni. Všichni jen koukali na sympatickou Josephinu, jež ani při přímé akci proti „dick-tatuře“ ECB (český prezident jistě rád přeloží) neztratila usměvavý šmrnc militantky. Kdo ví, jak to s ní vlastně dopadlo. Možná teď za trest musí balíkovat čerstvě vytištěné eurobankovky.

Tolik tedy Femen. A do toho Jemen. Kdyby šlo Saúdům a jejich spojencům jen o zastavení íránského tažení Blízkým východem, geopoliticky by to bylo jakžtakž přehledné. Ale proti spojencům Teheránu ještě útočí tamní al-Káida a Islámský stát. Ti mají s Íránem zase nevyřešené účty z Iráku a Sýrie. Tedy ze zemí, kde pro změnu USA & Co. za podpory Saúdů metají bomby na Islámský stát. Ten se tam pro změnu nesnáší s tamními odnožemi al-Káidy typu AnNusrá.

Ta zase neoficiálně zvláštně kolaboruje s Izraelem. Do toho pokračují USA v bezpilotní likvidaci pohlavárů jemenské al-Káidy. A k tomu ještě eurokomisařka Jourová provalila, že v řadách Islámského státu se už probojovává do ráje i první český Pepík. Tak vydařený guláš nepodávají ani v Segedínu.