Daniel Novák: Puky a pukové

V Soči vládne zatím klid a jarní počasí

V Soči vládne zatím klid a jarní počasí Zdroj: ctk

To je zase jednou mezinárodní šlamastyka. Olympijský hokejový turnaj se bude hrát s puky z Náchodu. Jenže legendárnímu brankářovi Vladislavu Treťjakovi a šéfovi organizačního výboru Dmitriji Černyševovi nešly východočeské puky na rozum. Nenechali se zmást nápisem Czech Republic na každém puku a hrdě prohlásili, že puky jsou ruské. Z ruských materiálů, vyšperkovaných ruskými designéry, v Rusku vyrobené.

Těžko říct, co mají Rusové proti Náchodu. Vždyť tam je zámek a pivo vaří také celkem dobré. Jenže Východočechům hrozí na divokém východě ještě jedno nebezpečí. Obávají se toho, že v Soči se místo českých puků (na ruské už zapomeňme) budou klouzat puky čínské.

Ačkoli hokej s čínskými borci by mohl být lahůdka, asi jí budeme ještě chvíli ušetřeni. To však neznamená, že Číňané nevědí, jak na hokeji dobře vydělat. A v tom jsou mistry světa oni. Takže olympijská hokejová dramata bude doprovázet také drama, čí puky budou na olympiádě ruský led vlastně leštit. Nechme se překvapit. Přejme Náchodským, ať nemusejí koukat jak pukové.

Jako puk je možné koukat rovněž na nové hospodářské statistiky. Pomiňme české stavebnictví, které neví kudy kam a modlí se k prezidentskému kanálu Dunaj–Odra–Labe. Výkon samotného průmyslu zrychlil, hrubý domácí produkt se proti předpokladům nesnížil, ale rostl. Navzdory tomu počet lidí bez práce vystoupal na rekord. Nebo snad právě proto?