Daniel Novák: Zelené údolí a Kalahari

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Jeden z nedávných průzkumů přišel s překvapivým zjištěním. Lidé uvažující v příštích letech o koupi nemovitosti by si nejčastěji přáli byt se čtyřmi místnostmi a nejméně sto metry čtverečními. Reálně se však nejvíce prodávají byty výrazně menší. Jsou totiž levnější. Připomíná to situaci babičky Ivana Mládka.

„Minulý týden měla možnost si zakoupit úplně nový Mercedes 500 SEL s automatickou převodovkou, kouřovými skly, mahagonovou deskou a klimatizací. Nakonec babička to auto nekoupila, protože neměla peníze.“

Zato lidé v pražském Zeleném údolí si byty koupili už před deseti lety. A možná si v nich žili docela dobře, nebýt toho, že na scénu letos halasně nastoupil jakýsi Vlastislav Andrš a firma GV Reality. Tvrdí, že pozemky pod novostavbami koupili od bytového družstva, které o tom však členům neřeklo. Andrš žadal, aby domy zmizely i se svými obyvateli. Soud ovšem nedávno rozhodl, že se nic bourat nebude. Avšak Andrš boj nevzdává. Chce, aby obyvatelé Zeleného údolí od něj pozemky odkoupili, a to za dvojnásobek toho, co místní nabízí. Ostatně o to možná šlo od samého začátku. Cenu jednoho z pozemků určí soudní znalec. Platit tedy lidé ze Zeleného údolí asi budou tak jako tak. Otázkou je, zda by platit neměl někdo jiný. Nebo pykat.

Obyvatelé Vysokého Mýta se sváří o plánovaný hobbymarket, který tam chystá firma Kalahari. Tamní železáři a další živnostníci se bojí, že po Kalahari zbude jen poušť. Možná už po nocích cítí na krku stisk neviditelné ruky. Trhu asi.