David Brzek: Odchod O2 je škoda. Dobrou investici představuje ČEZ a Komerční banka

Sídlo O2 na pražské Brumlovce

Sídlo O2 na pražské Brumlovce Zdroj: Tomeš Michael / E15

Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Polská černouhelná elektrárna a teplárna Chorzów.
Sídlo O2 na pražské Brumlovce
Sídlo O2 na pražské Brumlovce
6
Fotogalerie

Investiční příběh největší české telekomunikační společnosti na pražské burze se pozvolna uzavírá. PPF jakožto majoritní akcionář firmy O2 Czech Republic přesáhla 90procentní podíl a plánuje rychlé ukončení veřejné obchodovatelnosti akcií firmy a vytěsnění minoritních akcionářů.

Z pohledu domácího akciového trhu je to rozhodně škoda. Společnost nabízela nadstandardní dividendový výnos a byla u konzervativních retailových investorů z tohoto pohledu oblíbená. Kam tedy umístit uvolněné peníze z této investice?

Pražská burza nadále nabízí několik zajímavých titulů, které kombinují vysoký dividendový potenciál a zároveň pozitivní výhled na zlepšující se hospodaření. Letošní mimořádně vysokou dividendu ve výši 52 korun u ČEZ již investoři nestihnou, ale s podividendovým poklesem pod hranici 600 korun je ČEZ nadále pro střednědobé investory atraktivním cílem.

Z pohledu hospodaření bude sice letošní rok jakýmsi tranzitním, od příštího roku se však v kontextu silného růstu elektřiny a systému předprodejů bude ziskovost opět výrazněji vylepšovat. Dividenda v příštím roce by navíc opět mohla být vylepšena o část příjmů z prodeje zahraničních aktiv.

Za pozornost stojí i bankovní sektor. Má za sebou relativně těžké období a výhled je nadále zatížen řadou nejistot, nezapomínal bych ale rozhodně na Komerční banku. Kvůli restrikcím ČNB zadržela velký objem zisků, který bude chtít společně s přebytečným kapitálem po uvolnění omezení vyplatit zpět akcionářům. Potenciál je v tomto ohledu na úrovni 200 korun.

Úvěrové portfolio se nezhoršilo nijak dramatickým způsobem a výše opravných položek bude postupně klesat, což bude podporovat růst ziskovosti. Na závěr bych ještě zmínil Českou zbrojovku. Ta po akvizici americké společnosti Colt již citelně posílila, jako doplněk do portfolia však z mého pohledu zůstává nadále atraktivní.