Dušan Kütner: Brambory jsou slavné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Jsou potraviny, kterým se mediální pozornosti dostává jen výjimečně. A to v podstatě v jediném případě – když jejich cena kvůli špatné úrodě meziročně „raketově“ vzlétne o desítky procent. V říjnu se tak komoditní celebritou stala brambora. Je jich žalostně málo, takže zdraží. Tragédie.

Průměrný Čech přitom spotřebuje zhruba 70 kilogramů brambor, takže při aktuální průměrné ceně 16,08 koruny zveřejněné v pátek ČSÚ utratí průměrný Čech 93 korun měsíčně. Ano, cena je meziročně téměř dvojnásobná, takže loni to bylo 53 korun měsíčně. Celé šílenství kolem drahých brambor je tak založeno na 40 korunách měsíčně vynaložených spotřebitelem navíc. To je tedy rána.

Boj o pasažéry na železnici nabírá absurdní podobu. Jeden by řekl, že se dopravci budou snažit přilákat co nejvíce cestujících. Ve zbytečném souboji o každou minutu, kterou každý ze tří dopravců chce ušetřit mezi Prahou a Ostravou, jsou ale někdy taseny zbraně, které budí přesně opačný efekt. RegioJet Radima Jančury tak třeba přestal zastavovat v pražské Libni, takže východní polovina Prahy musí až na hlavní nádraží, což zabere až několik desítek minut navíc – a pak už je jedno, jestli jede tím či oním.

Tentýž RegioJet nyní omezil i dopravu vozíčkářů, neboť jejich nástup a výstup stojí čas a také peníze, které musí platit Českým drahám za pronájem dotyčných plošin. Ještě zrušit občerstvení, které je ve žlutých vozech stále levnější, a při startu halasně vytrubované výhody budou téměř všechny pryč.