Dušan Kütner: Evropa opět v čele

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta

Kdo chce žít v Evropě, nesmí vystřízlivět, napsal kdysi pábitel Bohumil Hrabal, od jehož narození letos uplynulo sto let. Evropané si tuto myšlenku vzali za svou tak svědomitě, že Světová zdravotnická organizace (WHO) nestačí mávat varovným prstíkem. Podle její aktuální zprávy totiž Evropané vypijí ročně v průměru dvojnásobek alkoholu, než je celosvětový průměr.

Starý kontinent tak stojí v čele světového pořadí, přestože každý Evropan snížil oproti předchozímu výzkumu spotřebu o deset procent. Řada zemí EU prý sice přijímá opatření proti nadměrné spotřebě, ale je to stále málo.

To je svým způsobem neblahá zpráva pro potenciální investory do akcií Pivovarů Lobkowicz, s nimiž se začne 28. května obchodovat na pražské burze. Šance pořídit si akcie firmy totiž skýtá mimořádnou možnost se vlastní pílí (přeloženo spotřebou některé z jejich značek) podepsat na pozitivních výsledcích pivovarské skupiny a tím i na ceně vlastních akcií a následné dividendy. Jenže WHO je evidentně proti.

Pod vlivem alkoholu museli být zřejmě slavní ruští hokejisté včetně „ruské rakety“ Pavla Bureho. V exhibičním utkání mezi zástupci státní správy, byznysmeny a reprezentanty totiž prezident Vladimir Putin profesionály zcela zahanbil, když nastřílel šest gólů a na dalších pět nahrál. Ruská sborná plná hvězd přitom na olympiádě v domácím Soči vyhořela. No chápete to – jak mohl trenér takového kanonýra nechat doma? Na Sibiř s takovým trenérem!

Moc alkoholu