Dušan Kütner: Pohádky a hokej táhnou

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Vládní koaliční strany zveřejnily definitivní soupisku ministrů nové vlády včera, tedy ve stejný den jako trenér českých hokejistů oznámil jména reprezentantů, kteří se za pár týdnů v Soči pokusí navázat na zlato z olympiády v Naganu a bronz z Turína. Symbolický vzkaz lidem, kteří mají v politice v posledních dvou volebních obdobích plných krásných nových neopotřebovaných politických stran slušný hokej.

Jasnou řeč ovšem od pondělí rovněž nabízí Česká televize. Tedy tak se jmenuje nový kritický diskuzní týdeník na kulturní stanici ČT Art. Jedním z témat premiérového dílu byl rozbor estetiky prezidentských projevů.

Možná k tomu autory přiměla skutečnost, že loňský vánoční projev prezidenta Miloše Zemana byl jako vůbec první televizní projev hlavy státu zařazen do internetové Česko-Slovenské filmové databáze. V ní od diváků získal úctyhodné hodnocení devět procent, což by teoreticky v žebříčku publicistických TV pořadů na csfd.cz znamenalo krásné dvousté devadesáté deváté místo… ze tří set. To už snad jasněji ani říct nejde.

Nejsledovanějším televizním pořadem lidí od 15 do 54 let se v loňském roce, stejně jako předloni, stala původní pohádka z dílny ČT, tentokrát Duch nad zlato. Ostatně veřejnoprávní televize jich o svátcích nabídla sedmdesát sedm. Češi prostě pohádky milují. To ostatně také musí být i jediné možné vysvětlení znovu a znovu se opakujících volebních úspěchů nekonečné řady nových politických stran a hnutí.