Generál Pavel mlčí, profesorka Nerudová mlží a agent Babiš se směje

Uzávěrka Jana Novotného

Uzávěrka Jana Novotného Zdroj: Jan Štěpánek, foto: Michaela Szkanderová

Expremiér Andrej Babiš (ANO) tasil v kampani obytňák a koláčky
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytném voze.
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve svém obytném voze.
Rektorka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová v rozhovoru pro Blesk
Manžel kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová Robert Neruda (2.6.2022)
9
Fotogalerie

Od minulé prezidentské volby se toho zjevně moc nezměnilo. Máme opět jednoho silného kandidáta, který obhospodařuje přání a tužby ekonomickým úspěchem nedotknutého obyvatelstva, tedy především voličů hnutí ANO a SPD. Pak je tu ne příliš výrazný vyzyvatel – někdo by mohl použít i ošklivá slůvka „nemastný a neslaný“ – spoléhající na to, že lidi tolik nerozděluje a dokáže si ukousnout trochu z každého voličského koláče. A také se znovu zrodil i miláček liberálních měšťanů, jehož volební potenciál končí zhruba někde na prahu Mlýnské kavárny na Kampě.

Pokud jste v prvním případě odhalili Miloše Zemana a Andreje Babiše, ve druhém Jiřího Drahoše a Petra Pavla a ve třetím Michala Horáčka a Danuši Nerudovou, případně Marka Hilšera, jste opravdoví znalci zdejšího poloprezidentského systému.

Jeho poznávacím znakem je rozdrobení „Pravdy a lásky”, která sice pravidelně dokáže vygenerovat několik kandidátů, ale ti na sebe během kampaně zpravidla více či méně štěkají a jejich souboj má charakter jakýchsi primárek. Zatímco „temná strana síly“ má vždy jasno – své autokratické tendence si projektuje do jednoho silného vůdce.

Ozbrojená pěst vyčkává

I nyní jsme svědky útoků a narážek Danuše Nerudové nebo některých zástupců stran vládnoucí koalice včetně Miroslava Kalouska na Petra Pavla. Velká část těchto poznámek míří na Pavlovu minulost v KSČ a v lidovědemokratické armádě. Pavel sice o svém předlistopadovém členství ve straně otevřeně mluví a označil ho za chybu, ale nijak výrazně minulý režim nekritizoval a hlasitěji se vůči současným komunistům nevymezil. Souvisí to ale s celkovou pasivitou generála. Pokud to tak půjde dál, bude s jeho jménem zkratka KSČ spojována víc než s Andrejem Babišem, který si přitom s tehdejším režimem zadal nesrovnatelně více.

Ale je pravděpodobné, že právě hlasy lidí, kteří nevidí minulý režim jen negativně, bude Pavel potřebovat. Dost možná mohou o jeho úspěchu či neúspěchu rozhodnout. Jeho velkou výhodou je poměrně široká rozkročenost mezi jednotlivými voličskými skupinami, jak vyplynulo z červencového průzkumu prezidentských kandidátů od agentury Ipsos. Důsledkem toho je, že Pavel má stejně vysoký volební potenciál v prvním kole voleb jako Babiš – zhruba 39 procent. Naopak velkou generálovou nevýhodou je jeho slabá znalost ekonomických témat, která budou zřejmě s neustále rostoucí inflací a snižující se životní úrovní lidí nabírat na síle.

Tajemná profesorka

Uvolněný prostor na ulicích i v médiích s chutí obsazuje Danuše Nerudová, která je v ekonomických tématech jako doma. Zatím vyzařuje větší elán a touhu vyhrát než Pavel i kdokoli jiný z kandidátů. Ale na druhou stranu nepůsobí nijak obratně. Její vychvalování sebe samotné, že nemá žádnou komunistickou minulost, působí mimořádně vtipně vzhledem k tomu, že jí v roce 1989 bylo deset let. Nepomáhá jí ani naprosto zbytečné mlžení o sponzorech. Už loni v prosinci mi v rozhovoru odmítala přiznat, že jí slíbil dar brněnský investor Jiří Hlavenka, přitom sám Hlavenka mi to asi minutu před tím potvrdil.

Podobně mlžila i o svých spolupracovnících. Ale je možné, že opravdu neví, kdo všechno pro ni pracuje. Jednoho z jejích PR konzultantů jsem jí dokonce musel představovat, jelikož se s ním osobně neznala. Rádo se stalo.

Velkou nevýhodou Nerudové je, že dle průzkumu Ipsosu se její fanoušci rekrutují prakticky výhradně z větších měst a jsou spíše mladšího věku. Jde tedy o poměrně vyhraněnou skupinu novodobého měšťanstva, která ale v této zemi až na výjimky volby nevyhrává. Zvlášť ty prezidentské, kde ve druhém kole žádné hlasy nepropadávají a každý má stejnou váhu.

Nerudová: Nechci sedět v koutě

Video placeholde
Danuše Nerudová - Nechci sedět v koutě, chci být iniciátorem změn • Videohub

Pokud bude chtít Nerudová, jíž nyní volební modely i sázkaři s bookmakery předpovídají třetí místo, do prezidentských voleb výrazněji promluvit, bude muset začít více mluvit ke starším lidem. Bezkontaktní platby darů kartou opravdu nejsou dobrým příkladem, jak zaujmout generaci, která se musela rozhodovat, zda do KSČ vstoupit, nebo ne. A když už Nerudová vyrazí za kampaní do Karlových Varů nebo Ústí nad Labem, kde ji skoro nikdo nezná, neměla by to být návštěva filmového festivalu, women’s gala či hipsterské burgrárny, ale spíš místního panelového sídliště a hlavně hospody na růžku.

Prezidentské etudy tedy pokračují třetí sezonou v důvěrně známých kulisách. A Babiš se mezitím na Instagramu fotí s obřími rajčaty u prsou, publikum šílí.