Glosa Jany Havligerové: Politické piruety

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek během ustavující schůze Sněmovny
2
Fotogalerie

To, o čem se už delší dobu šuškalo, je konečně řečeno nahlas. Lidovci i sociální demokraté jsou ochotni bavit se s vítězem voleb o vládě. KDU-ČSL je podle předsedy Bělobrádka připravena nastoupit do kabinetu i podpořit menšinovou vládu hnutí ANO. Socialisté to tak jednoznač- ně sice ještě nevidí, ale v podstatě už stojí na značkách, připraveni vyrazit vstříc Andreji Babišovi. U obou stran zkrátka převážila odpovědnost za osud země, kterou – bůhví proč – těsně po volbách před veřejností tajili.

Politici obou stran přitom tvrdí, že by ve vládě neměla být trestně stíhaná osoba. Jistě si nemyslí, že by šéf ANO premiérství vzdal. Tak naivní snad nejsou. Nejspíš tedy sázejí na to, že sněmovna nevydá Babiše ke stíhání. Tím by byl problém smeten ze stolu.

Vítěz voleb ovšem bývalým koaličním partnerům účast ve svém kabinetu dosud nenabídl. A pokud dolní komora parlamentu předsedu anoistů imunity nezbaví, nabízí se otázka, proč by vlastně měl vládnout v koalici. Ale třeba to záchranné kolo lidovcům a socialistům nakonec hodí.