Glosa Michala Noska: Smrt smrdutých popelníků

Zdroj: Daniel Černovský, CNC / Blesk

4
Fotogalerie

„Konečně se tu dá dýchat a nemusím vynášet popelníky,“ to byla nejčastější slova servírek a výčepních v den hospodské nekuřácké revoluce. Protikuřácký odpor se dlouhodobě stupňuje a mnohde dosahuje nenávistné hladiny. To, že je boj s kouřením v módě, dokazují i výstražné odpornosti na krabičkách cigaret.

A to je na tom Česká republika ještě dobře. Například v Austrálii jsou krabičky všech značek stejně odporně zelené. Dobrá, ale nestálo by za úvahu prosadit normu, jež by přikazovala automobilkám, aby kapoty svých vozů zdobily fotografiemi obětí dopravních nehod?

Za zamyšlení stojí i příklad, aby se maso prodávalo pouze balené a doplněné o obrázky z porážky. Zatím je to utopie, ale do trendu, kdy dochází k eliminaci všech potenciálně nebezpečných jevů, by to dokonale zapadlo. Vždyť upozornění na nevhodnost či škodlivost jsou již takřka všude. Od porna po cukr.

Podívejte se, jak se na Kubě vyrábí doutníky:

Video placeholde
K výrobě doutníku jsou zapotřebí zpravidla čtyři listy. Tři tvoří jeho jádro, čtvrtý, speciální jej pevně "utáhne". Aby vše drželo smotané, nepoužívá se žádné průmyslové lepidlo, ale prostý med. V listech se nesmí ponechat jejich žilkování, které obsahuje až 80 procent nikotinu, který rostlina produkuje. Kouření doutníků je tak paradoxně co se týče tohoto alkaloidu "zdravější", než kouření cigaret. • Marek Schwarzmann