Glosa Pavla Veselého: Volby a touha po změně

Jan Čižínský a Jiří Pospíšil

Jan Čižínský a Jiří Pospíšil Zdroj: ČTK

Komunální volby skončily, ale mnoho odpovědí nedaly. Touha lidí po změně tu stále, ale pořád to vypadá, že nikdo přesně neví, jak by taková změna měla vypadat. Jisté je jen široce sdílené přesvědčení, že vše musí být jinak než dřív, ať to stojí, co to stojí. Pro vítězství dnes stačí jediné. Napsat pár obecných pravd bez hlubšího významu, nazvat se hnutím a kritizovat všechno a všechny. To je málo.

Byl jsem zvědav, kolik procent oprávněných voličů nevyužije svoje volební právo, aby pak říkali, že stát má přece plnit své povinnosti. Volební účast 47,34 procenta byla poměrně nízká. Tedy menšina znovu určila a rozdala karty většině. Účast u senátních voleb je ještě daleko tragičtější. Bylo by dobré se zamyslet, proč tomu tak je a jakým způsobem by bylo možné motivovat voliče, aby více využívali svého volebního práva a mohli se podílet i na správě věcí veřejných. Nezájem lidí o veřejný prostor stále trvá a to může být do budoucna velmi špatná zpráva.

Praha sobě odmítla jednat v Praze s ODS. Zrovna toto žádný nový styl politiky, který hnutí Jana Čižinského slibovalo, nenaznačuje. Základem demokracie je diskuze. Nemůže ničemu uškodit, pokud si strany navzájem sdělí svá stanoviska. Budou spolu ostatně sedět v zastupitelstvu. Sebejistá strana je schopna a ochotna mluvit s každým. Demokracie není elitní klub přesvědčených, ale obecná hodnota. Vyřazovat kohokoli z diskuze je přinejmenším nemoudré. A to i přesto, že se tím zavděčím svým voličům.

Až na Prahu a Liberec vyhrálo hnutí ANO ve všech větších městech. Petr Pithart dost přesně řekl, že se rozevírají nůžky mezi Prahou a zbytkem republiky. A že pokud to tak půjde dál, nemůže to s naší zemí dopadnout dobře. Rozmělnění je velké a dál podporuje atomizaci společnosti. Ta je dnes rozdělena na mnoha úrovních. Máme jeden ze základů demokracie – mnohost názorů. Chybí ale schopnost si vzájemně naslouchat a spolupracovat. Bohužel tím připravujeme prostor někoho, kdo pod falešným dojmem sjednocení vezme autoritářsky věci do svých rukou.

Věřím ale, že tak daleko situace nedojde. Stále si snad pamatujeme, proti čemu jsme před 30 lety stáli a jak vysokou prestiž pro nás tedhdy měla demokracie.