Igor Záruba: Bratři v triku

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: profimedia.cz

Šéf platformy států platících eurem, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, se obává rozpadu eurozóny a vyzývá k rozhodující akci. „Nesmíme ztratit už ani chvíli,“ uvedl pro deník Süddeutsche Zeitung. Zpráva je to zajímavá ze dvou důvodů: proč to říká a kde to říká. Názor „mistra euro“, že měnová unie dospěla do rozhodujícího bodu, je správný.

Koktejl Řecko – Španělsko – Itálie je smrtící, a pokud si chtěl někdo počkat na větší průšvih než ten helénský, má ho mít. Za takové situace se pak snáze přijímají důležitá rozhodnutí a Juncker má jedno takové na mysli – záchranný fond euroklubu by se pustil do úpisu dluhopisů problémových států, přičemž na „nezávislou“ ECB (podle německých představ) by zbyl výkup vládních obligací na sekundárním trhu, který stlačí dolů masivní úroky.

A náhodou není ani to, že zasvěcené informace přinesl list v Bavorsku, které je pro odchod Řecka, ale volá po pomoci Madridu a Římu. Tedy spojenců, kteří by mohli s Berlínem a Paříží, potažmo Beneluxem, vytvořit zůstatek starého či základ nového „eurosystému“. Juncker a Süddeutsche Zeitung se zkrátka hledali, až se našli.