Igor Záruba: Kdo neukládá, není

Žijeme v době, kdy nechceme promarnit ani minutu nečinností.

Žijeme v době, kdy nechceme promarnit ani minutu nečinností. Zdroj: CTK

Drahý šéfe, bych se rád zúčastnil světového fóra EMC 2013. Tuto přehlídka pořádá jeden nejvlivnějších hráčů v technologiích, lídr v odvětví ukládání dat, virtualizaci a bezpečnosti IT. Myslím, že účast na EMC bude výhrou jak pro mě, tak pro naši společnost. S úctou pracovník XY.

Přesně touto formou, v podobě předem zformulovaného dopisu, lákal na letošní masové setkání profesionálů a médií americký nadnárodní specialista na ukládání dat a zabezpečení informačních toků, nositel Einsteinovy formule v názvu, massachusettský koncern EMC. A čtyřdenní mítink v Las Vegas potvrdil, že nastala nová éra, věk dat.

Pryč jsou časy, kdy se mobily používaly k volání a sms-kování, jak se je snaží udržet při životě čeští operátoři. Světu vládnou data, a kdo to s nimi neumí, jako by nebyl. Když o ně přijdeme, jsme nuly.

Pohled do publika na fóru, kdy na jevišti někdo řeční, a publikum hledí na displeje laptopů, tabletů či mobilů, dává tomuto posunu za pravdu. Výjevy z hospod, kde se několik hostů spolu baví a zbytek se věnuje sofistikovaným přístrojům, ostatně jakbysmet.

Jistě, pokrok se nedá zastavit a přechod na novou úroveň ve správě dat dokáže divy. Jen mě napadá, abychom se tak trochu nerozkastovali. Na ty, co jdou s dobou, a ty, co jí nestačí. Útrpné pohledy majitelů nabušených vychytávek na uživatele plastických tlačítkových nokií jsou k vidění už teď.

Pořád ale platí, že technologické vymoženosti mají být dobrým sluhou, ne pánem. Nebo se snad „nesmartově“, česky řečeno hloupě, mýlím?

Chytřejší telefony, rychlejší internet

Závislí, tedy zranitelní