Jan Jandák: Nejen ČNB dokáže překvapit

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Profimedia.cz

Bankovní rada české centrální banky se zjevně chystá zpřísnit měnovou politiku.
2
Fotogalerie

Inflační tlaky, kterým čelí globální ekonomika, v těchto dnech nikoho nepřekvapí, stejně tak centrální banky, když v reakci na rostoucí cenovou hladinu zvyšují úrokové sazby. Rozdílná bývá jen rétorika, jakou centrální banky používají při komentáři ke svým krokům v rámci monetární politiky.

Zatímco Česká národní banka celkem dlouho dopředu připravovala trh na utažení měnové politiky a výborně komunikovala, její polská protistrana se urputně bránila připustit, že k nějaké změně dojde. Naopak guvernér Polské národní banky ještě před překvapivým říjnovým zvýšením jakoukoliv monetární reakci ani nepřipouštěl a zvyšování sazeb jako reakci na vyšší inflaci by považoval za „školáckou chybu“.

Polská národní banka nakonec po zvýšení sazeb v říjnu nelenila a ve středu zvedla klíčovou referenční sazbu o 75 bodů na celkových 1,25 procenta. Tím překonala očekávání trhu (50 bodů) a téměř se vyrovnala České národní bance v tempu zvyšování sazeb.

Razantní a snad až panické zvýšení sazeb bylo nicméně nutné, polská inflace v říjnu dosáhla v roční bázi na 6,8 procenta, čímž vyrovnala 20leté maximum. Polská centrální banka, stejně jako většina dalších v regionu, zmiňuje externí faktory, které jsou mimo její kontrolu. Bance pak nezbývá nic jiného než přes sazby tlačit na kurz zlotého, a snížit tím inflaci.

Očima guvernéra: Jaké jsou hlavní příčiny inflace?

Video placeholde
• Videohub

Guvernér banky očekává, že inflace dosáhne svého maxima v lednu, a to kolem sedmi procent, a následně bude postupně klesat.

Polsko se tím přiblížilo české a maďarské centrální bance v boji proti inflaci. Maďarské sazby jsou na úrovni 1,8 procenta, české (před čtvrtečním zasedáním) na 1,5 procenta, přičemž obě centrální banky se netají dalším utahováním sazeb na dalších zasedáních.

Lze i nadále očekávat normalizaci úrokových sazeb nejen v našem regionu směrem ke třem procentům, a to za předpokladu, že inflační odhady jsou správné. Prozatím to vypadá, že centrální banky budou i v následujících měsících čelit překvapením v podobě cenové hladiny rostoucí rychleji, než očekávali.

Autor je analytik J&T Banky