Banky zvýší úroky na spořicích účtech. Růst hlásí Spořitelna, Creditas, Trinity Bank i Air Bank

Na pobočkách České spořitelny se každoročně koná více než jeden milion poradenských schůzek klientů s bankéři. Už na konci roku by se desetina z nich mělo odehrát v podobě videohovoru.

Na pobočkách České spořitelny se každoročně koná více než jeden milion poradenských schůzek klientů s bankéři. Už na konci roku by se desetina z nich mělo odehrát v podobě videohovoru. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Chcete vydělat? Pořiďte si spořící účet
.
.
Česká spořitelna
Česká spořitelna
10
Fotogalerie

V reakci na další zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB přistupují banky ke navyšování sazeb na spořicích produktech. Jako první včera oznámila vyšší sazbu Trinity Bank, přidala se pak Air Bank a Česká spořitelna. Trinity nabídne 2,08 procenta, Creditas 2 procenta, další dvě banky vytáhly úroky na 1,5 procenta. Vzhledem ke konkurenčnímu boji se dá očekávat zatraktivnění sazeb i u dalších bank.

„ČNB nečekaně razantně zvýšila úrokové sazby a jedná se o nejvýraznější jednorázové zvýšení úrokové sazby od června 1997, což bankám otevírá prostor pro citelné navýšení úročení vkladů klientů,“ komentuje Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank.

Trinity Bank zvyšuje sazbu na spořicím účtu na 2,08 procenta ročně. Sazbu nabízí bez omezení výše vkladu i jakýchkoliv dalších podmínek.

Banka Creditas zvyšuje od 10. 11. úrokové sazby u spořicích produktů. Nová sazba u Spořicího účtu + bude 2,0 procenta p. a. pro část vkladu do 350 tisíc korun a 1 procento pro část vkladu nad tento limit. Sazba u spořicího vkladu s výpovědní lhůtou 1 měsíc bude až 2,1 procenta. Sazby se zatraktivní například také u termínovaných vkladů.

„Kroky ČNB opět vrací bankovní trh k poměrům, kdy banky soupeří o depozita. Z pohledu spořících klientů jde tedy o dobré zprávy,“ komentuje změny ředitelka retailového bankovnictví Banky Creditas Ivana Pícková. 

Dále se od 22. listopadu k navýšení připojí Air Bank. Ta bude klientům peníze na spořicím účtu zhodnocovat sazbou 1,5 procenta, pouze však vklady do výše 250 tisíc korun.

Od 1. prosince 2021 zvýší sazby úročení spořicích účtů i Česká spořitelna, a to z 0,2 procenta na 1,5 procenta pro klienty s účtem PLUS a klienty služby Erste Premier a Erste Private Banking. 

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub

Nadále platí, že úrokem 1,5 procenta ročně bude úročen zůstatek do limitu stanoveného dle typu spořicího účtu. Zůstatek nad tento limit (200 tisíc korun, 400 tisíc korun, 1 mil. korun dle typu účtu) je úročen úrokovou sazbou 0,01 procenta ročně.

Spořicí účet využívá více než 1,8 milionu klientů České spořitelny, což představuje 90 procent primárních bankovních klientů Spořitelny. Odpovídající finanční rezervu má však podle mluvčího Filipa Hrubého přibližně jen polovina z nich.

Spořicí účty nepokryjí inflaci, jsou však ideální na krátkodobou rezervu

„V kontextu rostoucí inflace dále roste význam tvorby krátkodobé rezervy, která pokryje náklady domácnosti alespoň na několik měsíců. Podle statistik přitom čtvrtina českých domácností hospodaří s rezervou menší než 10 tisíc korun,“ říká Roman Choc, šéf investičních a spořících produktů České spořitelny. „Úročení spořicích účtů se dlouhodobě pohybuje pod hranicí inflace v celé Evropě. Spořicím účtem nelze porazit inflaci, nicméně vytvoření krátkodobé rezervy je klíčovou podmínkou, aby klienti mohli začít využívat investiční produkty, které představují skutečně efektivní zhodnocení úspor a nástroj pro tvorbu dlouhodobé finanční rezervy.“ 

Jaký úrok nyní dostanete?

Bankaspořicí účetúrok (v procentech, p.a.)podmínka
Trinity BankDobrý klient2,08bez podmínek
MONETA Money BankSpoříto A, Spoření A1,50do 1 milionu korun
ExpobankNEO účet1,40bez podmínek
Banka CREDITASSpořicí účet +1,30 (2,00 od 10. listopadu)do 350 tisíc korun
J&T BankaSpořicí účet1,10minimální vklad 1 milion korun
Hello bank!Hello spoření1,00do 200 tisíc korun
Air BankSpořicí účet0,75 (1,5 od 22. listopadu)do 250 ticín korun a 5 plateb kartou měsíčně
RaiffeisenbankSpořicí účet XL0,40do 150 ticíc korun/ aktivní využívání běžného účtu
Equa bankSpořicí účet HIT0,40do 200 tiscí korun/ 3 platby kartou měsíčně
mBankmSpoření0,40do 100 tisíc korun
ČSOB / Poštovní spořitelnaSpoření s bonusem0,35od 500 tis. korun do 1 mil. korun
SberbankFÉR spoření PLUS0,30bez podmínek
Česká spořitelnaSpoření ČS0,20 (1,50 od 1.prosince)do 200 tisíc korun
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus0,20do 200 tisíc korun
Fio bankaFio konto0,05do 1 milionu korun
UniCredit BankSpořicí účet PRIMA0,05do 500 tisíc korun