Jan Kovalovský: Jak na obchodní strategii

euro, dolar

euro, dolar

dolary
Americká centrální banka (Fed) povzbudí slábnoucí oživování největší ekonomiky světa z recese minulých dvou let rozsáhlými nákupy vládních dluhopisů. Výbor pro měnovou politiku Fedu dnes po dvoudenním zasedání rozhodl, že do konce prvního pololetí příštího roku nakoupí na finančním trhu dluhopisy za 600 miliard dolarů (10,4 bilionu Kč). Cílem opatření je dál snížit dlouhodobé úrokové sazby, tím rozhýbat půjčky a investice a podnítit firmy k přijímání nových zaměstnanců.
3
Fotogalerie

Obchodování na kapitálovém trhu je náročnou disciplínou, která se neobejde bez precizní přípravy. Před samotným vstupem na trh musíte věnovat dostatečné množství času přípravám a v předem stanovených časových intervalech pak periodicky vyhodnocovat úspěšnost obchodování.

Na začátku bychom si měli vyčlenit takové množství finančních prostředků, které by v případě série špatných rozhodnutí nezhoršily životní úroveň. Poté bychom si měli definovat očekávaný výnos, investiční horizont a míru rizikového apetitu. Tím se dostaneme k výběru produktů. Zde narazíme na první nejčastější chybu investorů, kteří investují přes složité instrumenty, kterým ne úplně rozumějí.

Pokud však máme vybraný vhodný nástroj, měli bychom si následně stanovit pravidla, která budeme po celou dobu investování striktně dodržovat. Mezi tato pravidla patří rozhodnutí, kdy vstoupíme do trhu, kdy si vybereme zisky a kdy zastavíme ztráty. Tady se investoři setkávají s druhou nejčastější chybou, když vybírají malé zisky a ponechávají ve svých portfoliích velké ztráty.

Nastavením správného „money managementu“ je zcela určitě základem úspěchu. V posledním kroku stanovení obchodní strategie nám už zbývá pouze ověřit, zda série pravidel, která jsme si stanovili, přinese kýžené ovoce. Na historických datech bychom si měli otestovat, zda bychom v případě dodržování stanovených pravidel měli v minulosti očekávaný zisk.

Pokud naše pravidla splnila očekávání, jsme připraveni vstoupit do trhu. V opačném případě, kdyby ve sledovaném období pravidla přinesla ztráty, měli bychom se vrátit o krok zpět. To je přehodnotit výběr produktu a upravit nastavená pravidla.

Nic netrvá věčně. Proto by úspěšní investoři neměli usnout na vavřínech a pravidelně své obchodní aktivity vyhodnocovat. Touto aktivitou je možné předejít situaci, kdy se při změně tržního prostředí stává zisková strategie ztrátovou.

Autor je obchodníkem v Patria Finance