Jan Šindelář: Neopatrný premiér

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Na veřejnost se dostaly e-maily ze schránky premiéra Bohuslava Sobotky. Na významný skandál to zatím nevypadá, neboť zveřejněné zprávy jsou k uzoufání nudné (nevíme ovšem, jaké pecky si útočníci schovali do zásoby). Uniklý obsah zatím pouze dokazuje, že politika se dělá po staletí ba tisíciletí stále stejně.

Donášení, podlézání, drby, zveličování vlastní důležitosti, ponížené supliky, lichocení, vlivové sítě domnělých kamarádů či podfuky na veřejnost. A je úplně jedno, zda to jsou komnaty Václava IV., sekretariát Josefa Pláteníka kdesi na severu nebo Strakova akademie. Skandální skutečností je ale zjištění, jak lehkomyslně se svou e-mailovou schránkou. Doufejme, že v jiných záležitostech takovým lehkomyslníkem není.

Investiční skupina Penta může v krátké době už podruhé slavit. Nejprve jí soud před Vánoci umožnil pokračovat v projektu letiště ve Vodochodech a včera dozorčí rada Českých drah s pozemky na Masarykově nádraží. Stalo se tak po dlouhých měsících a letech právě ve chvíli, kdy zadlužené dráhy po prohrané arbitráži potřebují peníze jako sůl.

Penta se díky tomu může vrhnout do velkorysé obnovy celé zanedbané oblasti, která by se pro obchodníky mohla stát obdobou zlatého kříže na Andělu. Stratégům Penty jistě nebude vadit, že část byznysu sem přivede rychlodráha z Ruzyně a nikoli z Vodochod.

Čtěte zápisníky dalších redaktorů E15: