Jana Havligerová: Koalice už zase kšeftuje

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Občanští demokraté nabízejí premiérku Mirku Němcovou a TOP 09 brblá. Nakonec to ale je jako vždycky. Když vy premiéra, tak my post šéfa sněmovny. Máme stejně kvalitní lidi, například místopředsedkyni strany, poslankyni Helenu Langšádlovou. Ti politici si nedají pokoj. Zas už je to něco za něco. Co na to řeknou JUDr. Ivo Ištvan a plukovník Robert Šlachta?

Obliba ODS se podle agentury ppm factum propadla na historické minimum. Volební model straně přisuzuje osm procent, o devět desetin procenta méně než v době sarajevského atentátu. Vlastně to zní nadějně. Vražedné útoky snáší tahle partaj docela dobře. I když kam se na dnešní atentátníky hrabou ti z roku 1997…

Musíme být připraveni na všechno, říká Zdeněk Štengl, předseda Strany práv občanů zemanovci. Mnohoznačné prohlášení. Ale klid, pan předseda nemá žádné temné tušení. Chce skutečně jen říct, že zemanovci očekávají „moudré rozhodnutí našeho čestného předsedy a prezidenta republiky Miloše Zemana“. SPOZ, jak pan předseda řekl pro Týden.cz, to vidí dobře.

Bývalá veverka, v současnosti nezařazená poslankyně Kristýna Kočí, po devíti letech studia politologie složila magisterskou státní zkoušku na Univerzitě Karlově. V diplomové práci, kterou úspěšně obhájila, využila svoje zkušenosti z Poslanecké sněmovny. Zabývala se tím, jestli poslanec skutečně může hlasovat podle svého nejlepšího svědomí, anebo se musí podřídit diktátu strany, za kterou je zvolen. Z pera téhle autorky to určitě bude počteníčko.