Jana Havligerová: Konec imunity v Česku

Policie zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou.

Policie zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou. Zdroj: profimedia.cz

Očekávané se stalo skutkem. Mandátový a imunitní výbor doporučil kolegům ve sněmovně, aby Vlastu Parkanovou zbavili imunity. Exministryně obrany, místopředsedkyně dolní komory parlamentu, tak má už jen krůček k trestnímu stíhání.

Řekněme si rovnou, v celé záležitosti nejde ani tak o Parkanovou. Pokud bude trestně stíhána a nakonec stane před soudem, bude porota soudit desetiletou vládní praxi. Stejně jako o nákupu letounů CASA se rozhodovalo i v případě pořizování jiné vojenské techniky.

To je jedna věc, a není jediná, která je na celém požadavku vyšetřovatelů problematická. Ta druhá je postoj samotných zákonodárců. Mnoho z nich mluví o tom, že v kauze Parkanové – na rozdíl od Davida Ratha – mají s vydáním exministryně dilema.

Přesto nemají odvahu říct ne. Raději při hlasování odejdou ze sálu a umyjí si ruce. Protikorupční vládní partaje se prostě chytly do vlastní pasti. A měly by si připustit, že pokud se ani u sporných záležitostí nedokážou vyšetřovatelům postavit, nebudou to už moci učinit nikdy. Bude to konec imunity v Česku.