Jana Havligerová: Nasazení poslanců je mimořádné

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: profimedia.cz

Poslanci se už zase šavlují s ministrem financí o to, zda paušály, které pobírají jako náhrady (cestovné, stravné, ubytování), mají, anebo nemají podléhat zdanění. Nejde o žádnou prkotinu, když přede dvěma roky nedali pozor a zdanění prošlo, ztenčily se jim příjmy o deset až dvacet tisíc korun měsíčně. Teď bojují jako lvi, aby částku získali zpátky.

Takové nasazení jako při jednání o platech ústavních činitelů se hned tak ve sněmovně nevidí. Zákon se schvaluje tento týden ve středu, tak uvidíme, zda vládní koalice udrží na uzdě alespoň vlastní koně, anebo si všichni vespolek udělají Vánoce.

Vicepremiérka Karolína Peake už to má prakticky jisté, bude „velet“ vojsku. Bez ohledu na to, že vrchní velitel ozbrojených sil, prezident Václav Klaus soudí, že statní muži v armádě takovou dívenku nepřijmou. Peake si myslí – jak jinak, pravý opak.

Dokonce by si troufla dál řídit i vládní boj proti korupci. Tak doufejme, že nikoli s nasazením armády.

Přímá volba prezidenta se kvapem blíží a na levici přituhuje. Komunisté nebudou doporučovat svým voličům (až dvacet procent), zda mají dát hlas čestnému předsedovi SPOZ Miloši Zemanovi či kandidátu ČSSD Jiřímu Dienstbierovi, a tak si to tito muži musejí rozdat mezi sebou.

Dienstbier vytáhl proti Zemanovi jeden zvlášť pádný argument: „Je to jestřáb, je pro bombardování Íránu.“ Už tu apokalypsu vidíme. Zeman k sobě na Hrad povolává generální štáb a vyhlašuje mobilizaci. Pozemní i vzdušné vojenské síly Armády ČR se aktivizují, povoláni jsou záložáci…